Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat tarihinde iki büyük zelzele meydana geldi. Zelzele, 10 ilde tesirini gösterdi ve birçok dayanıksız binanın ve alanın da yıkımına sebebiyet verdi. Depremden sonrasında Türkiye haritasında Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok yer değişti. Peki, Türkiye haritası, zelzele sonrası iyi mi şekillendi? Haberin detaylarına hep birlikte göz atalım.
Kahramanmaraş merkezli zelzele sonrasında Türkiye haritası değişti
Kahramanmaraş merkezli depremler, geniş bir alanı aynı anda iki kere üst üste etkiledi. Bu etki sonucunda Türkiye’de birçok alan neredeyse yerle bir oldu. Depremin kış aylarında gerçekleşmesi sebebiyle karın olması, her alanı detaylı olarak göstermese de diğeri yerlerdeki belirgin değişimler dikkat çekti.
Zelzele sebebiyle Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 350 km, Çardak Fayı Hattı’nda ise 150 km’lik alan etkilendi. Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 250 km’lik bir alan zelzele esnasında kırıldı. Uydu çekimleri yardımıyla ortaya çıkan görüntüler, değişimleri ortaya koydu.
Öte taraftan ikinci depremin Hatay üstünde büyük etkilerinin olması, bölgenin zemin yapısının ilk zelzele sonrasında değişkenlik göstermiş olmasından kaynaklanıyor. İlk zelzele sonrasında Hatay, zemin büyümesi yaşadı ve bundan dolayı de ikinci depremde de büyük hasarlar aldı.
Kahramanmaraş depremi, 21. yüzyılda gerçekleşen en büyük depremler içinde gösteriliyor. Fakat neredeyse fazlaca yeni yaşandığı için depremin etkilerini diğeri depremlerle karşılaştırmak şimdilik mümkün değil.
Türkiye’nin zelzele sonrası güncel haritasına bakmak için atlas.harita.gov.tr adresine girip araştırma yapabilirsiniz. Bu web sayfası üstünde temel harita, hava fotoğrafları haritası, topoğrafik ve uydu (zelzele) haritaları mevcut.
Siz okuyucularımız bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Kahramanmaraş depreminin tesirleri ne kadar sürede toparlanır? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.