Kahramanmaraş merkezli zelzele 11 ili ve 13,5 milyon vatandaşı negatif etkilerken, depremzedelerin içinde bulunan evlatların durumu merakla izleniyor.
Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, Ensonhaber’den İlker Koç’un depremzede ufaklıklara ilişkin ne tür emekler yapıldığı sorusunu yanıtlayarak, depremden negatif etkilenen ufaklıklara destek vermek içini sahada olduklarını belirtti.
“Edirne’den Kars’a kadar binden fazla insani yardım gönüllüsü çalışmaya devam ediyor”
Yılmaz, bir uzmanlık kurumu olmalarına karşın ilk olarak depremde oluşturulan yaraları sarmak için emekler yürüttüklerini belirterek, emekleri şu sözlerle aktardı:
Biz uzmanlık kurumuyuz. Yetim çocuklarla ilgileniyoruz. Ikimiz de Yetim Vakfı olarak elimizden geldiğini halletmeye çalışıyoruz. Depremin ilk gününden bu yana insani yardım organizasyonunu halletmeye çalışıyoruz. Adıyaman’ın köyleri ve dağ köylerinde yardım malzemesi dağıtımı yapılmış oldu. Edirne’den Kars’a kadar binden fazla insani yardım gönüllüsü çalışmaya devam ediyor. Tırlar geliyor. Tasnif ediliyor. Bölgelere dağıtımlar gerçekleştiriliyor.
Evlatların psikolojisini gözeten uygulamalar yürütülüyor
Yılmaz, depremzede evlatların psikolojisini gözeten uygulamalar yaptıklarını belirterek, şu detayları aktardı:
Evlatların travmalarını atlatmaları uzun aylar alacak. Vakıf bu anlamda psikososyal emekler yapıyor. Şu anda Hatay, Malatya, Kilis, Adıyaman, ve Gaziantep olmak suretiyle 5 ilde bu çalışmalara başladık. Uzun soluklu planlar yapıyoruz. Evlatların oyunlarla ve kendi yaş gruplarına uygun uygulamalarla terapi edilmesi umut ediliyor. Psikologlar bölgeye gelmeye çok istiyor.
“Şu ana kadar depremzede çocuklarla ilgili bir mağduriyet bilgisi almadık”
Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, depremdeki evlatların yitik sayıları ile ilgili de yitik duyumlarını aldıklarını sadece istatistiki bir bilginin ketleşmediğini ifade ederek, evlatların mağdur edildiğine dair bir bulgu haberinin de kendilerine ulaşmadığını belirtti.
Depremde sahipsiz kalan çocuklarla ilgili yapılması gerekenler:
Murat Yılmaz, depremde sahipsiz kalan çocuklarla ilgili yapılması gerekenleri de şu şekilde aktardı:
Bizlere negatif bir kayıt ulaşmadı sadece yitik çocuklardan da bahsediliyor. Evlatların korunması oldukça mühim. Sokakta kaybolmuş hissiyatı veren ya da yanında bir refakatçısı olmayan evlatların Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı birimlere teslim edilmesi, yalnız bırakılmaması ve güvenli bir ortama ulaştırılması için emekler yapıyoruz. 1.200’den fazla çocuğun refakatsiz kalmış olduğu bilgisi var. Bu sayı artabilecektir.
“Tüm vatandaşlar dikkatli olmalı”
Dünyada ufaklıklara yönelik olarak organ mafyaları, fuhuş mafyaları, dilendiren çeteler ve misyoner kurumlar olduğu bir olay. Zelzele ya da naturel afet, bu birimler için uygun ortam oluşturuyor. Tüm vatandaşlar dikkatli olmalı.
Koruyucu aile olmanın şartları var
Çocuklar için koruyucu ailelerin sıraya girdiğini de belirten Yılmaz, bu mevzuda daha ilkin uygulanan kriterlerin devam ettiğini ve yapılacak işlemlerin Bakanlık prosedürlerine bağlı bulunduğunu da sözlerine ekledi.