Roketsan’ın geliştirdiği ulusal ürünler öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne veriliyor ve ihracata yönelik de üretim yapıyor. Yerli mühimmatların ihracatındaki başarı ise beklentilerin üstünde.
Türk müdafa sanayisinin cephane, roket, roket üretim merkezi Roketsan, son dönemde geliştirdiği ulusal teknoloji eseri ürünlerle mühim ihracat başarılarına ulaştı.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, ihracatın kendileri için oldukca mühim bir kalem bulunduğunu söylemiş oldu.
Öncelik Türk Silahlı Kuvvetleri’nin
Firmanın, geliştirdiği ürünleri öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunduğunu dile getiren İkinci, ihracatta da büyük bir başarı elde etmek için çaba gösterdiklerini beyan etti.
“Gelirimizin yüzde 30’u ihracattan”
“Gelirimizin yüzde 30’dan fazlasını ihracattan elde edebilen bir müdafa şirketi haline geldik. Bu oldukca güzel bir başarı.” diye konuşan İkinci, ihracattan gelen gelirin neredeyse tamamının Roketsan‘ın kendi öz kaynak ve AR-GE projelerine aktarıldığını belirtti.
“Başarılar artarak devam edecek”
İkinci, şöyleki konuştu:
“Roketsan, 2022 yılını beklediğimizin üstünde bir başarıyla kapatıyor. Hem ciro anlamında hem de ihracat anlamında oldukca başarıya ulaşmış projelere imza atmış bulunuyoruz. Bundan sonraki aşamalarda da aslen bu başarının oldukca süratli şekilde artarak devam edeceğini hep birlikte göreceğiz diye temenni ediyorum. Bunun da ayak izleri, ön göstergeleri yapmış olduğumuz temaslarda, sözleşmelerde kendini gösteriyor.”
Ulusal füzelerle Uzak Doğu pazarının kapısı açıldı
Son olarak Endonezya’nın gereksinimlerini karşılamak için imzaladıkları sözleşmeye ilişkin data veren İkinci, şunları kaydetti:
“Endonezya’da 2 büyük proje için sözleşme imzasını gerçekleştirdik. Bir tanesi ülkemizin şu anda en büyük balistik sistemlerinden bir tanesi olan Bora füzesinin internasyonal versiyonu olan Khan tabanca sisteminin ihracatı mevzusunda imzalandı. Hem de Endonezya Silahlı Kuvvetlerinin hava müdafa ihtiyacını karşılamak suretiyle TriSula hava müdafa sistemiyle de ilgili bir sözleşme imzaladık. TriSula, aslen yeni bir hava müdafa sistemi. Roketsan’ın görevi de bu hava müdafa sistemi için kullanılacak olan füzelerin geliştirilmesini sağlamak. Bunlar mevcut füzelerimizle aynı füzeler olmayacak, değişik füzeler olacak. Bu füzelerin geliştirilmesi için şu anda Roketsan çalışıyor. Endonezya Silahlı Kuvvetlerinin gereksinimlerine, onların taleplerine gore şekillendirilmiş bir hava müdafa sistemi olacak.
TriSula, Endonezya Silahlı Kuvvetleri’ne hususi
TriSula tamamen onlara özgü yapılacak bir proje olacak diyebiliriz. Sadece bilhassa Endonezya pazarında daha da fazla ürünle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Uzak Doğu pazarı, bilhassa o bölgedeki gereksinimler ve bizlere olan talepler oldukca süratli şekilde yükseliyor.”
Dünyanın önde gelen mini akıllı cephaneleri
Ulusal mühimmahat ürünleri Ar-Ge yardımıyla çeşitlendirilirken ihracat başarısı ile de göz doldurmaya devam ediyor.
İkinci, silahlı insansız hava araçlarında (SİHA) kullanılan mini akıllı cephanelere ilişkin ise Türk SİHA’larına ilginin artmasıyla Roketsan’ın mini akıllı cephanelerine talebin de arttığını söyleyerek, şunları kaydetti:
“Birçok ortağımızın katkısıyla aslen Türkiye’nin haiz olduğu SİHA’lar, dünya genelinde üne haiz olduğu benzer biçimde bu SİHA’lara vuruş enerjisini elde eden cephanelerimiz da hızla kabiliyetlerini artırarak dünyada gene oyun değiştirici olma noktasında oldukca fazla imkanı başta silahlı kuvvetlerimiz olmak suretiyle dost ve kardeş ülkelere de sağlayacak. Bu mevzuda asla hız kesmiyoruz. Oldukca özellikli, mühim, ayrıcalıklı, teknolojileri de mini akıllı cephane ailesine entegre ederek devam ediyoruz.
Kamuoyuyla paylaşılacak
Yeni ürün aileleri, ürün çeşitliliği testleri tamamlandıktan sonrasında kullanım aşamasına ulaştığında kamuoyuyla da paylaşılacak. Ürün ailemiz dünyanın en önde gelen mini akıllı cephane ailelerinden bir tanesi fakat bu giderek genişliyor ve oldukca daha üstün teknolojik özellikleri olan cephaneler olarak, SİHA’larımızın etkinliğini çoğaltmak suretiyle, gelecek yıllarda faaliyete geçecek. Bugüne kadarki üretim sayısını paylaşmıyoruz fakat yeterince üretiyoruz diyebiliriz.”
Mete füzesi, harp sahasına çıkmaya hazırlanıyor
Lazer güdümlü mini roket sistemi Mete’ye yönelik yürüttükleri emekler hakkında da data veren İkinci, Mete’nin güdümlü bir füzenin en minik versiyonu bulunduğunu söylemiş oldu.
1 kilometre menzile haiz
Oldukca minik, ortalama 1 kilometre menzile haiz ve 3 kilogram ağırlığındaki Mete’nin insansız kara ve minik insansız hava araçlarından atılabileceğini ve bu araçları geliştiren iş ortaklarıyla emekler yürüttüklerini ifade eden İkinci, şöyleki konuştu:
“Onlara hem maliyet etkin hem de esnek bir lazer güdümlü roket çözümünü sağlıyoruz. Mete, lazer güdümlü roket olmaktan ziyade değişik araçlara entegre olabilecek lançer, komuta denetim altyapısıyla birçok platforma güdümlü roket atma kabiliyetini kazandırmış olacak. Bu, aslen oldukca büyük bir çarpan tesiri, bu kadar minik bir cephaneyle 1 kilometre içinde nokta hedefi vurabilecek bir teknolojiyi bu tür insansız platformlara kazandırmak aslen minik platformların da silahlı olarak cenk alanında kullanılmasının önünü açacak diye değerlendiriyoruz. Daha ilkin güdümsüz cephanelerle denemeler yapılmıştı.
Mete kendi çapında, TSK tarafınca kullanılacak ilk cephane
Sadece Mete kendi çapında, büyüklüğünde, güdümlü olarak atılabilen Türk Silahlı Kuvvetleri tarafınca kullanılacak ilk cephane olacak. Mete’nin testleri tamamlanmak suretiyle. 2023’ten itibaren harp alanında başarıyla göreceğiz.”