Yaşlanmayı geciktiren bu besinler, zamanı durduramazlar, sadece yaşlanmaya daha iyi direnmemize destek olurlar. Hatta bazıları yaşlanmayı yavaşlatabilir…
![Yaşlanmaya karşı savaşan bu besinleri her gün tüketin!](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/07/27/yaslanmaya-karsi-savasan-bu-besinleri-her-gun-tuketin_5891.jpg)
Beslenme, genel sağlıkta mühim bir rol oynar. Bundan dolayı yalnız sıhhatli beslenerek uzun bir yaşam beklentisine haiz olabilirsiniz. Uzun süre sıhhatli kalabilmeniz için günlük hayatınıza dahil etmeniz ihtiyaç duyulan besinler vardır.
Bazı besinler dönemin vücuda ve cilde etkilerini geciktirme avantajına haizdir. Yaşlanmaya karşı savaşmak için sıhhatli beslenmek şarttır. Genel olarak lif bakımından varlıklı olan meyve ve sebzeler, tam tahıllar sindirim sağlığını destek sunar ve bu yüzden yaşlanmayı geciktirir.
Aynı şekilde antioksidanlar ve vitaminler açısından varlıklı besinler de yaşlanma emareleriyle savaşmaya destek sağlar. Antioksidanlar, vücut tarafınca üretilen ve cilt yaşlanmasından büyük seviyede görevli olan özgür radikallerle savaşır.
Çoğu zaman kırışıklıklara ve genel sağlığın azalmasına yitirilmesine yol açan cilt yaşlanması, yetersiz sıvı alımı ile şiddetlenir. Bundan dolayı sudan varlıklı besinler tüketmek ve her gün 1,5 ila 2,5 litre su içmek önemlidir.
Ek olarak, yaşlanmanın etkilerine karşı özgür radikallerin üretimini artıran aşırı güneşe maruz kalma, tütün ve hava kirlilik şeklinde bazı ağırlaştırıcı faktörlerin mümkün olmasıyla birlikte azaltılması gerekir.
Soya bazlı gıdalar
Soya fasulyesi bilhassa Asya’da senelerdir temel bir besindir. Bunlar, fitoöstrojene benzer şekilde izoflavonlar açısından zengindir. İzoflavonlar irin önleyici, antioksidan, antikanser ve antimikrobiyal özelliklere haizdir.
Ek olarak tüm bu özellikler vücuttaki hücre yaşlanmasını yavaşlatmaya destek sağlar. Soya fasulyesinin yararlarından yararlanmak için yemeklerinize kolayca ekleyebilirsiniz. Bazı kanser türlerine karşı koruduğu için fazlaca sıhhatli bir besindir.
Peynir benzeri soya fasulyesinden meydana getirilen tofu da tüketilebilir. Esas olarak soya içerdiğinden aynı özelliklere haizdir.
Soya ek olarak iyi bir protein deposudur. Vücudun proteinleri sentezlemesi için yararlı olan tüm lüzumlu amino asitleri ihtiva eder. Soya bazlı bir rejim mineraller açısından da zengindir. Bu besinler bilhassa dişleri ve kemikleri güçlendirmek için önemlidir.
Tofu ek olarak kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum, fosfor, çinko ve bakır açısından da zengindir. Bundan dolayı sıhhatli bir yaşam için uzmanlar tarafınca şiddetle tavsiye edilmektedir.
Meyve ve sebzeler
Havuç beslenme uzmanları tarafınca en fazlaca tavsiye edilenlerdir. Uzun bir yaşam beklentisi oluşturan birçok gıda ihtiva eder. Yaşınız ne olursa olsun daha iyi görmemizi sağlarlar. Ek olarak, beta karoten yardımıyla A vitamini üretimine katılırlar.
Vücut A vitaminini naturel olarak üretemez. Sadece sıhhatli bağışıklık sistemi, görme, üreme ve hücresel yazışma için gereklidir. Havuç ek olarak karotenoidler açısından zengindir. Bunlar gözleri yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korur.
Havuç haricinde turpgillerden sebzeler de günlük beslenmeye eklenmelidir. Bunlar lahana, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve turp şeklinde yeşil besinlerdir. Bu sebzelere dayalı bir rejim vücuda belirli vitaminler (C, E, K ve folat), birçok mineral (potasyum, kalsiyum ve selenyum) ve karotenoidler (lutein ve beta karoten) sağlar. Tüm bu maddeler iyi bir kalp ve kas sağlığı için gereklidir.
Domates, kuvvetli bir antioksidan olan likopen açısından fazlaca zengindir. Likopen hücresel yaşlanmayı durduran bir antioksidandır. Tüm öğünlerde domates tüketebilirsiniz. Domatesler püre yada sos haline getirildiğinde likopen bozulmadan kalır.
Nar da fazlaca etkilidir. Bu yaşlanma karşıtı meyve tanenler, flavonoidler, yağ asitleri, vitaminler ve yaratı elementler açısından zengindir. Yaşlanmaya karşı adeta bir kokteyldir. Antimikrobiyal tesiri vardır ve iyileşmeyi kolaylaştırır. Nar ek olarak kolajen liflerinin parçalanmasını azaltan irin önleyici özelliklere haizdir.
Yaban mersini de uzun soluklu cilt hasarını önlemeye destek olan fazlaca varlıklı bir antioksidan deposudur. Ek olarak, cildi çevresel saldırılara karşı koruma kabiliyetine haizdir.
Portakal bilhassa cilt için mükemmeldir. C vitamini bakımından zengindir, hücrelerin bozulmasına karşı etkili bir halde savaşır ve hatta yenilenmelerine katılır. Bu meyve hem de nemlendirme ve temizleme özelliklerine de haizdir.
Avokado da yaşlanam karşıtıdır. Bu meyve, B, C ve E vitaminleri ve kalp sağlığı için tavsiye edilen doymamış yağlar açısından zengindir. Avokado, cildin yaşlanmasını azaltan vücut tarafınca kolajen üretimini sağlar.
Bir kuruyemiş olan ceviz de çinko, selenyum , E vitamini ve omega 3 açısından zengindir. Hücreleri iltihaba karşı korurlar ve cildin elastikiyetini daha uzun süre korumaya destek olurlar.
Yağlı balıklar
Somon, sardalya ve ton balığı şeklinde yağlı balıklar yüksek omega 3 yağ asitleri içinde ne olduğu yardımıyla zihinsel yaşlanmayı yavaşlatır ve hasarları önler. Ek olarak, kalp hastalıklarını önlemek için de fazlaca etkilidirler.