Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan karıncalanma hissi, geçici olduğundan çoğu zaman ciddiye alınmaz. Sadece bu his devam ederse, karıncalanmanın arkasında ciddi hastalıklar olabilir…
![Vücutta karıncalanmanın gösterdiği 10 ciddi hastalık](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/10/17/vucutta-karincalanmanin-gosterdigi-10-ciddi-hastalik_6299.jpg)
Belirli bir süre aynı pozisyonda kalındığında bacaklarda, ayaklarda, ellerde, kollarda “karıncalanma” sezmek oldukça doğaldır. Bu durum kan dolaşımının vücut hareketsiz kaldığında ortaya çıkardığı bir emaredir. Bir sinir sıkışmıştır ve hemen sonra yeniden hareket edildiğinde kan geri gelir ve sinir gevşer.
Sadece, karıncalanma devam ederse ve tekrarlarsa, bu durum oldukça çeşitli hastalıkların, bilhassa nörolojik ve venöz hastalıkların emaresi olabilir. Tekrarlayan karıncalanma durumunda ne olursa olsun bir uzmana başvurulmalıdır.
Karıncalanmaya yol açan 10 ciddi durum
Karıncalanma çoğu zaman periferik sinirlerin yada merkezi sinir sisteminin işlev bozukluğundan doğar. Problem çoğu zaman bir sinir sıkışmasıdır. Sadece birçok değişik hastalık da karıncalanmaya niçin olabilir.
Karıncalanmaya niçin olabilen 10 ciddi sıhhat problemi şunlardır:
Karpal tünel sendromu
Yetersiz destek yada yanlış pozisyon sebebiyle oluşan hafifçe karıncalanma haricinde, karıncalanmanın en yaygın sebebi karpal tünel sendromudur. Median sinirin bilekte sıkışması, bilhassa gece yada sabah uyanıldığında hissizlik ve karıncalanma hissine niçin olur. Bu sorunlara bilek yada eldeki güçsüzlük de eşlik edebilir.
Karpal tünel sendromunun sebebi, çoğunlukla el ile belirli aktiviteden meydana gelen hassasiyettir. Müzik aleti çalmak, bahçe işleri yapmak, bilgisayar klavyesi kullanmak şeklinde durumlar bu sendromu tetikleyebilir. Emareler içinde nesneleri kavramada güçlük, avuç içinde, kimi zaman omuza kadar ağrı bulunur. Bayanlar, bilhassa hamilelik esnasında yada 50 yaşından sonrasında karpal tünel sendromuna yatkındır.
Radikülopati
Bir sinir kökünün sıkışmasıyla bağlantılı olan bu sıhhat problemi, mesela osteoartrit şeklinde disk hasarı ile bağlantılıdır. Sinir kökleri 5’i lomber olmak suretiyle 31 çift omurilik kökü bulunan vertebral kolonda yer alır. Bu kökler, ekstremiteleri birleştirmek için omurilikten adım atar.
Lomber ve servikalde daha yaygın olan bu sıhhat problemi, omurganın her yerinde ortaya çıkabilir. Emareleri içinde güçsüzlük yada kısmi nüzul, uyuşukluk yada elektrik çarpması ve omuza yayılan ağrı bulunur.
Mineral eksikliği
Magnezyum eksikliği ayaklarda, ellerde ve ek olarak gözlerde karıncalanmaya niçin olabilir. Kasları ve genel olarak vücudu gevşetmeye destek olduğu malum magnezyum, stresli dönemlerde bilhassa eksiktir.
Ek olarak, demir eksikliği bacaklarda titremenin eşlik etmiş olduğu yoğun karıncalanmaya niçin olabilir. Bu durum çoğu zaman huzursuz bacak sendromunu tetikler.
Tarsal tünel sendromu
Oldukça ender bir hastalık olan bu sendrom, bacaklardaki periferik sinir olan tibial sinirin sıkışmasından doğar. Bu bozukluk adım atma, koşma, aşırı kilo, tendinit, ayak bileği iltihabı şeklinde durumlar esnasında tekrarlayan stres ile kasılabilir.
Tarsal tünel ayak bileğinin iç kısmında bulunur. Emareleri içinde ayakta karıncalanma, sinir bölgesinde bilhassa geceleri ağrı ve yanma ve kas güçsüzlüğü bulunur.
Multipl skleroz
Otoimmün bir hastalık olan bu multipl skleroz, çoğu zaman şahıs 20 ila 40 yaşları arasındayken bacaklarda yada kollarda karıncalanma ile başlayabilir.
Öteki emareler çoğu zaman iltihaplı bir durum esnasında uzuvlarda elektrik çarpması yada yanıklardır. Bu hastalıktan en oldukça bayanlar etkilenir.
Periferik arter hastalığı
Bu hastalık, kan akışı bacaklarda tıkandığında ortaya çıkar. Atardamar duvarlarında plak oluşumu, sigara içimi, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği şeklinde durumlar periferik arter hastalığını tetikler.
Periferik arter hastalığının zamanında tedavi edilmemesi bacağın kesilmesine niçin olabilir. Emareler içinde bacaklarda ağrı yada yanma, nefes cilt, uyuşma, uzuvda soğukluk ve kramplar bulunur.
Dolaşım bozuklukları
Zayıf venöz dolaşım sebebiyle uzun soluklu hareketsizlik (ayakta durmak) bacaklarda karıncalanmaya niçin olabilir. Bu durum bacaklarda ağırlık hissine, ödem, flebit ve venöz ülserlere neden olan kronik venöz yetmezliğe ilerleyebilir.
Hekim tarafınca reçete edilen kompresyon çorapları, bacaklardan kalbe kan akışını artırmaya destek olabilir.
Beyin damarlarında problemler
Beyin damarlarında oluşan problemler, beyne yeterince kan akışı olmamasına ve yüzde, kolda yada bacakta karıncalanma hissine niçin olabilir. Buna konuşma güçlüğü, baş ağrısı yada kısmi nüzul eşlik edebilir.
Diyabet
Hastalığın nispeten ileri bir aşamasında olan diyabetli kişiler de karıncalanma hissi yaşayabilir. Kandaki yüksek şeker ve yağ seviyeleri sebebiyle sinir uçlarını etkileyen diyabetik nöropati ortaya çıkar.
Karıncalanma bu durumda en sık bacaklarda ve ayaklarda, daha nadiren ellerde görülür.
İnme
Bu karıncalanmalar daha oldukça bir uyuşma, ellerde güçsüzlük şeklinde geliyorsa, bir beyin hasarının habercisi olabilir. Bilhassa şahıs risk altındaysa, malum dolaşım problemleri, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gbi sorunları var ise derhal bir acil servise başvurulmalıdır.