Tüm dünyada küresel çip krizi, tesirini hissettirmeye devam ediyor. Bilhassa 2020’nin başlarında tüm dünyayı tesiri altına alan Covid-19 ve karantina süreci, yarı iletken üretimini de negatif anlamda etkiledi. Dünyanın birçok yerinde uygulanan tam kapanma ve artan hastalıklar, tedarik zincirleri oluşmasına niçin oldu.
Volkswagen’e bakılırsa çip krizi eleştiri 2023’te de devam edecek
Büyük teknoloji firmaları, tedarik zincirleriyle birlikte ürünlerini piyasa sürmekte zorlandı. Birçok üründe gecikmeler yaşandı ve hala problemler devam ediyor. Yetkili kişilere bakılırsa ise bu sıkıntının kısa sürede geçebilmesi pek mümkün görünmüyor.
Çip krizinin vurmuş olduğu en büyük sektörlerden birisi de otomotiv oldu. Sektörün en önemli isimlerinden olan Volkswagen’e bakılırsa ise bu krizi artık bir süreliğine düzgüsel olarak kabul etmemiz gerekiyor. Şirket, kendini bu koşullara ayarlıyor ve krizin 2023’te de azalmayacağını korumak için çaba sarfediyor. Volkswagen satın alma başkanı Murat Aksel, mevzuya ilişkin şu ifadelere yer verdi.
Yeni kapasite yatırımı şu anda yolda, yalnız 2023 dahil olmak suretiyle yarı iletkenlerde yapısal bir eksiklik olabilir. Görünen o ki yapısal bir sorun, süratli bir halde çözülemeyecek. Tedarik zincirinde son iki yılda gördüklerimizin yeni düzgüsel olduğu kabul etmeliyiz. Yeni jeopolitik problemler ortaya çıktıkça, var ise daha karmaşık ve sıkıntılı hale gelecek.
Öte taraftan ABD’li ve Asyalı çip üreticileri , Beyaz Saray’ın 52 milyar dolarlık yatırım teklifinin onaydan geçememesi halinde ABD yatırım planlarını ertelemek yada azaltmak zorunda kalacakları mevzusunda uyarıyor. Ek olarak Intel ve Samsung benzer halde dev firmalar, yarı iletken ve çip krizine karşı koymak için yatırımlar yapsa da bir başka çekince çanları da bu yatırımlar için çalıyor.
Siz yarı iletken krizi hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşınız.