Libya Başbakanı Dibeybe, “Bu, Libyalıların hakkı.. Asla başka bir kişi ya da devlet bunu ele geçiremez” dedi. Dibeyve, Mısır’ın tek taraflı adımını ise kabul etmediklerini söylemiş oldu.
![Libya: Türkiye'yle anlaşma, Akdeniz'deki hakkımızı garantiye alıyor](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/12/26/turkiye-libya_5657.jpg)
Doğu Akdeniz’de 1,7 milyar varil petrol ve 3,5 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğuna dair tahminlerin peşinden bölgedeki ortaklıklar hız kazanmıştır.
ABD Yerbilim Araştırmaları Kurumu’nun raporu, Akdeniz ülkeleri arasındaki dengelerin değişmesine niçin oldu.
Türkiye ile yaptıkları anlaşmayı değerlendirdi
Türkiye ile Libya, internasyonal hukuk çerçevesinde haklarını korumak suretiyle ikili deniz yetki anlaşmasına imza attı.
Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Türkiye ile vardıkları mutabakata ve Mısır’ın Libya ile deniz sınırını tek taraflı olarak belirlediğini duyurduğu sonucuna dair Suudi Arabistan’ın El-Hades televizyonuna konuştu.
“Libya’nın Akdeniz’deki hakkını güvence altına alıyor”
Sunucunun, Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki anlaşması mevzusunda Doğu Akdeniz Gaz Forumu üyeleri ile Türkiye içinde ihtilaf bulunduğunu ve bu anlaşmaya mahkemede itiraz edildiğini ifade etmesi üstüne Dibeybe, şu şekilde dedi:
“Türkiye ile meydana getirilen antak kalma Libya’nın Akdeniz’deki denizcilik ve ekonomik hakkını güvence altına alıyor.”
“Başka devlet bunu ele geçiremez”
Ülkesinin Türkiye ile yapılan anlaşma ile ekonomik hakkını aldığını kaydeden Dibeybe, “Libya bu anlaşmayla ekonomik hakkını aldı. Bu, Libyalıların hakkı.. Asla başka bir kişi ya da devlet bunu ele geçiremez. Genel bir koordinasyon olmasını temenni ederiz ve tüm ülkelerin razı olmasını isteriz.” ifadelerini kullandı.
“Mısır’ın adımını tamamıyla reddediyoruz”
Dibeybe, Mısır’ın Libya ile deniz sınırlarını belirlediğini açıklamış olduğu sonucu reddettiklerini belirterek, “Deniz sınırları, kıta sahanlığı anlaşmalarının tek taraflı olması mümkün değil. Mısır’ın bu adımını tamamıyla reddediyoruz.” değerlendirmesini yapmış oldu.
“Antak kalma eğer olmazsa Birleşmiş Milletler var”
Mısır ve Libya içinde deniz sınırlarının belirlenmesi mevzusunda bir komisyon oluşturularak anlaşmaya varılması çağrısında bulunan Dibeybe, “Mısırlı kardeşlerimizden ikili bir komisyon oluşturmasını ve anlaşmaya varılmasını talep ediyoruz. Eğer antak kalma eğer olmazsa da Birleşmiş Milletler var, mahkeme var, hukuk var.
Asla kimse bir tek tek başına karar alamaz. Eğer Libya tarafını zayıf görüyorlarsa bunu reddediyoruz. Eğer dost ve komşularsa biz ikili anlaşmadan memnun oluruz.” ifadelerini kullandı.
Kahire yönetiminin tek taraflı sonucu
AA’nın aktardığına gore, Mısır medyasında 13 Aralık’ta yer edinen haberlerde, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin ülkesinin batı deniz sınırlarının belirlendiğine ilişkin sonucu yayınlanmıştı.
Libya Dışişleri Bakanlığı’ndan 17 Aralık’ta meydana getirilen açıklamada da Mısır’ın iki ülke deniz sınırlarının belirlenmesine yönelik almış olduğu karar “tek taraflı” olarak nitelendirilerek Libya’nın bu sonucu tümüyle reddettiği belirtilmişti.