Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesini de içeren seçim kanunu teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Milletvekili Kanunu ve Seçim Kanunu’nda değişim öngören yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
BARAJ YÜZDE 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ
Buna nazaran, seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7’ye indirilecek.
PARTİLER GRUP KURARAK SEÇİME GİREMEYECEK
Partiler grup kurarak seçime giremeyecek, seçime girebilmek için 41 ilde örgütlenme ve büyük kurultay şartı getirildi.
İl Seçim Kurulu başkanları, 1.aşama hakimlerden kura ile belirlenecek.
OY PUSULALARI, GÖRME ENGELLİLERE GÖRE DÜZENLENECEK
Öte taraftan, oy pusulaları görme engellilere uygun şekilde düzenlenecek, görme engelli vatandaşlar tek başına oy kullanabilecek.
İŞTE MADDE MADDE TÜM AYRINTILAR
Seçim kanununda değişim için hazırlanan 15 maddelik kanun teklifinin bilgileri şöyleki;
“Teklifimizin 1. maddesinde 2839 sayılı kanunun 33. maddesinde yer edinen ülke seçim barajını 7’ye indirilmesini teklif ediyoruz.
2. MADDE
2839 sayılı kanunun 34. maddesinin birinci fıkrasında kelime düzeltmeleri yapıyoruz. Bu maddenin son fıkrasını yürürlükten kaldırıp şu maddenin yer almasını öneriyoruz; İttifakın almış olduğu oy toplamı ülke barajını geçmiş olduğu takdirde seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı ittifak içinde yer edinen her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak bu maddenin üçüncü fıkrasına nazaran yapılır.
3. MADDE
2820 sayılı siyasal partiler kanununun 36. maddesinde düzenleme siyasal partilerin seçimlere katılmalarına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması koşulunu, madde metninden çıkarıyoruz. Bir fıkra ekliyoruz, siyasal partilerin takip eden her seçime girerken bu maddede öngörülen örgütlenme oranında kurultay işlemlerini yapmış olmalarını aranmasını bir kere en azından tölere ederek öngörmüş bulunuyoruz.
4. MADDE
Teklifin 4. maddesi ile benzer düzenleme 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri hakkında kanunda yer ediniyor. O düzenlemeyi de buna uygun hale getiriyoruz.
5. MADDE
298 sayılı kanunun 15. maddesinde düzenlenen il seçim kuruluna ilişkin yeni bir düzenleme öneriyoruz. Bu düzenlemeye nazaran il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile yedek üyelerinin birinci sınıfa ayrılmış hakimler içinde adli yargı, hakkaniyet komisyonunca seçmek suretiyle belirlenmesine ilişkin bir düzenlemeye gidiyoruz. Birinci sınıfa ayrılmış hakim yoksa bu kere kıdem esasına nazaran bu işlemi hakkaniyet komisyonunu icra edeceğine ilişkin düzenleme getiriyoruz.
6. MADDE
Teklifin 6. maddesi ile benzer düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için öneriyoruz.
7. MADDE
298 sayılı kanunun 23. maddesinde bir fıkra eklemesi öneriyoruz. Sandık kuruluna üye bildirme hakkı bulunan bir parti oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremez. Bu şekilde uygulamalar var uygulamadan doğan problemi bu düzenleme önerisi ile giderilmesini teklif etmiş bulunuyoruz.
8. MADDE
298 sayılı kanunun 33. maddesine bir fıkra eklenmesini öneriyoruz. 2972 sayılı yerel idareler ve mahalle muhtarları ve yaşlanmış heyetleri seçimi hakkında kanun uyarınca yapılacak seçimlerde birinci fıkra gereğince yerleşim yeri adresine nazaran oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü güncelleme işlemleri yapılır.
9. MADDE
298 sayılı kanunun 36. maddesine birinci cümleden sonrasında bir fıkra eklenmesini öneriyoruz. Adresi kapanık olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler son olarak seçmen olduğu adrese nazaran seçmen listelerine kaydedilir. Seçme seçilme hakkı demokratik hakların başlangıcında yer alır bu anlamda vatandaşın kütükten düşmesini önlemeyi hedefliyoruz.
10. MADDE
298 sayılı kanunun 40. maddesine adres kapanık olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler ise son olarak seçmen olduğu adreslerine ibaresini ekliyoruz. Biliyorsunuz ki adres kayıt sistemine nazaran adrese yeni kişiler kaydedildiğinde eski kayıtlar otomatikman dönem dışı düşüyor. Şahıs orada kayıtlı bulunduğunu zannederken bakıyor ki orada dönem dışı. Bu problemi gidermiş oluyoruz.
11. MADDE
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum düzenlemesi yapıyoruz. Burada 65. madde başlığı Başbakan ve Bakanlara ilişkin yasaklar başlığını taşıyor. Bunu bakanlara diye düzenleme yapıyoruz. 155. maddesinde ise gene Başbakan sözünü madde metninden çıkarıyoruz bakanların yasaklara uymamaları halinde düzeltme yapıyoruz.
12. MADDE
2972 sayılı yerel idareler ile mahalle muhtarlıkları ve yaşlanmış heyeti seçimi hakkında kanunun 32. maddesine şu fıkranın eklenmesini öneriyoruz; Seçim sonucuna nazaran ilk sırada yer edinen muhtar talibi seçilme yeterliliğine haiz bulunduğunu en geç bir ay içinde belgelendirmesi halinde kendisinin seçimi kazandığına dair ilçe seçim kurulunca tutanak verilir. O süre içinde getirmezse ikinci üçüncü devam ediyor. Bu da muhtar seçimlerinin sık sık iptal edilmesi suretiyle seçimlerin yenilenmesi benzer biçimde yanlış uygulamayı ortadan kaldırmayı hedefliyor.
13. MADDE
Gerek il gerekse ilçe seçim kurullarının başkanlarının önerdiğimiz şekilde kabul edilmesi halinde bunun uygulama sürecine ilişkin geçiş düzenlemesi öneriyoruz. Bu sebeple seçim kurulları iki yılda bir yapılır. Başkan ve üyelerin bazıları bu kanuna nazaran ötekiler eski mevzuata nazaran yapılmış. Aksama olma ihtimalini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
14 VE 15. MADDELER
14. madde yürürlük maddesi, 15. madde yürütme maddesi.”