Dengeli beslendiğiniz halde kilo veremiyor musunuz? Yeme alışkanlıklarınız zayıflamanızı engelliyor olabilir. Kilo vermeyi engellemiş olan en yaygın hataları bir araya getirdik.
Fizyolojik aktivite, çevre ve hatta genetik kilo mevzusunda oldukça büyük faktörlerdir. Sadece yeme alışkanlıkları en büyük faktördür. Kilo vermek isteyen bir çok insan her türlü rejimi dener, sadece bir çok vakit fena beslenme alışkanlıklarından vazgeçemez.
Başarı göstermiş bir halde kilo vermek için yeme alışkanlıklarınızı ve seçimlerinizi çözümleme etmeniz gerekir. Uzun süreden beri yapıldığı için asla düşünülmeden naturel olarak tekrarlanan şeyler vardır. Mesela ne pahasına olursa olsun tabağın tamamını bitirmek, yiyecek yerken tv seyretmek benzer biçimde alışkanlıklar, oldukça zararı dokunan olabilir.
Ek olarak oldukça süratli yiyecek yiyecek, yeterince su içmemek yada iyi uyumamak benzer biçimde çoğu zaman süratli yaşam tarzlarıyla bağlantılı alışkanlıklar da vardır ve bu da kilo alımına niçin olabilir.
İyi seçimler yapın
Zayıflamanın önünde duran öteki bir şey de fena yiyecek seçimleridir. Hayır, azca yağlı ürünler zayıflamanızı sağlamaz, hayır, kuruyemişler sınırsız atıştırılacak süper yiyecekler değildir, hayır, tüm karbonhidratlar sizi şişmanlatmaz…
Doğru seçimler yapmak, rejimde en mühim unsurlardan biridir. Kafi ve dengeli beslenmek zayıflamanızı sağlarken bununla beraber kalp ve damar hastalıkları başta olmak suretiyle birçok sıhhat sorununu da önler.
Rejimi bozan 10 fena yeme alışkanlığı
En yaygın fena beslenme alışkanlıklarımızdan iyi mi kurtulabilirsiniz? İşte benimsemeniz ihtiyaç duyulan bazı ipuçları.
Öğün atlamak
Muhtemelen öğün atlamak için iyi bir bahaneniz vardır. Imtihan dönemleri, ağır iş yükü yada tekrarlanan geziler… Günümüzde yiyecek yemeye oldukça azca vakit ayırmak oldukça yaygın.
Öğün atlamalarına karşı her yerde minimum sürede tüketilebilecek doğru gıdaları seçin. Meyveler bu mevzuda mükemmeldir. 5 dakikalık bir öğle yemeği molası için bir sandviç ve bir meyve suyunu paketleyebilirsiniz. Bir bisküviden oldukça daha iyidir.
Makul bir kiloya haiz olmanın ve zayıflamanın dengeli bir rejim ve doğru oranda besin alımıyla olabileceğini ihmal etmeyin. Aç kalmak çözüm değildir. Hakkaten bir zayıflama programını izlemek istiyorsanız temel kurallara ne olursa olsun uyun. Kendinizi sebzelerden ve lif açısından varlıklı meyvelerden yoksun etmeyin. Balık (mesela haftada iki kez) ve ek olarak yağsız etler tercih edin. Ve en önemlisi öğün atlamayın.
Fazlaca süratli yiyecek
Yiyecekleri oldukça çiğnemeden yutmak mide problemlerine, şişkinliğe ve sindirim sürecinin bozulmasına niçin olabilir. Yiyecekler oldukça süratli tüketildiğinde, beynin midenin dolu olduğuna dair bir sinyal almak için zamanı olmaz ve bu durum gereğinden fazla yemeye niçin olur. Süre ayırmanız, yeme sürecine odaklanmanız ve iyice çiğnemeniz önemlidir. Kafi çiğneme, fazla yememenize ve tokluk hissini daha uzun süre korumanıza izin verir.
Akşamları aşırı yeme
Geceleri metabolik süreçler yavaşlar. Yatmadan ilkin oldukça fazla yerseniz, vücudun gıdaları emmesi zor olur ve bu da yağ oluşumuna neden olur. Ek olarak, yiyecekleri sindirme süreci uykuyu engeller, ertesi sabah kendinizi dinlenmiş hissetmezsiniz. Yatmadan ilkin yiyecek yemeyi reddetmek daha iyidir.
Yemekten sonrasında sigara içmek
Sigara daima sağlığa zararlıdır, sadece bilhassa yiyeceklerden sonrasında vücuda oldukça daha çok zarar verir. Araştırmalar, yemekten sonrasında içilen bir sigaranın birkaç sigaraya eşdeğer bulunduğunu ve bu da çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırdığını göstermiştir.
Yetersiz su alımı
Su ihtiyacı, oksijen ihtiyacından sonrasında ikinci sıradadır. Sadece bir çok şahıs sıvı alımına yeterince dikkat etmez ve genellikler günlerini orta derecede sıvı alımıyla geçirir. Bu da yorgunluğa, aç hissetmeye neden olur ve bir bardak su içmek yerine yemeğe yöneliriz. Yeterince su içtiğinizden güvenli olun. Bu iştahınızı denetim etmenize ve zayıflamanıza destek olacaktır.
Aşırı kahve tüketimi
Günde beş fincan yada daha çok kahve içen kişilerin kalp hastalığına yakalanma riski, asla kahve içmeyenlere nazaran daha fazladır. O yüzden kendinizi kafeine oldukça fazla kaptırmayın.
Hafta sonları aşırı yiyecek yiyecek
Hafta süresince sıhhatli beslenme kurallarına uymayı başarıyor, sadece izin gününüzde fazla kalori mi tüketiyorsunuz? Bu, vücut dengesini bozar. Sağlığınızı ve vücudunuzu korumak istiyorsanız, hafta sonu da kendinizi deneyin.
Fena bir ruh halini yemekle bastırmak
Birçok insan ruh hallerini iyileştirmek için daha çok yemeye yönelir. Bu, yiyecek ihtiyacının açlık tarafınca değil, duygusal durum tarafınca belirlendiği dürtüsel yemedir. Besin seçimleri çoğu zaman sağlıksızdır. Devamlı besin seçimine dikkat edin.
Şeker tutkusu
Orta dozlarda karbonhidrat tüketimi sıhhatli ve hatta gereklidir. Sadece rahat şeker tüketimi zararlıdır. Fazla şeker tüketimi obeziteye, diş öürüklerine, tip 2 diyabete ve vücut içi iltihaba niçin olur. Fazla şeker birçok hastalığın ilerlemesine neden olur ve nüzul, kalp krizi ve doku ölümü benzer biçimde ciddi komplikasyon riskini artırır.
Yemeğe odaklanmamak
Sıhhatli bir yiyecek tercih edebilirsiniz sadece başka bir şey düşünürken, telefonunuza bakarken yada TV izlerken yerseniz bu seçiminiz oldukça sağlıksız bir sürece dönüşebilir. Dikkat önemlidir, masaya oturduğunuzda televizyonu kapatmanız, telefonu, bilgisayarı bırakmanız ve yemeğe odaklanmanız gerekir. Yemeği düşünmeniz, koklamanız, yiyecekleri iyice ve acil etmeden çiğnemeniz gerekir. Yemeğin vereceği faydalar bu şekilde mühim seviyede artacaktır.