Suyun azca tüketilmesi ne kadar problem teşkil ediyorsa, fazla su tüketimi de benzer şekilde zararı dokunan etkilere sebep olabilmekte. İşte normalden fazla su içmenin şaşırtan zararları…
Yanlışlıkla fazla su içmek zor olsa gerek, sadece çoğu zaman spor etkinlikleri yada yoğun antrenman esnasında aşırı susuzluğun bir sonucu olarak görülebilir. Su zehirlenmesinin emareleri genel anlamda kafa karışıklığı, denge bozukluğu, mide bulantısı ve kusmayı içerebilir. Ender durumlarda, su zehirlenmesi beyinde sıkıntılara ve ölümcül sorunlara niçin olabilir.
Normalden azca su içmenin zararları şaşırtıyor!
Vücudun muntazam emek harcaması için suya ihtiyacı vardır, sadece fazlaca süratli su içmenin ciddi sıhhat neticeleri olabilir. Böbrekler saatte bir tek 0,8 ila 1,0 litre suyu atabilir ve ansızın oldukça yüksek bir su alımı vücudun elektrolit dengesini bozabilir.
Oldukca fazla su içmenin tehlikeleri nedir?
Bir şahıs aşırı oranda su tükettiğinde beynindeki hücreler şişmeye adım atar ve kafatasının içindeki tazyik artar. Bu, aşağıdakileri içeren ilk su zehirlenmesi semptomlarına niçin olur:
-Bulantı
-Kusma
-Ağrılar
Şiddetli su zehirlenmesi vakaları daha ciddi semptomlara niçin olabilir.
Vücudunuzdaki minerallerin konsantrasyonu, hücrelerin içindekinden daha azca olur ve bundan dolayı su, yoğunluğu dengelemek için ozmoz yöntemiyle hücrelerin içine hareket eder ve böylece hücreler şişer. Bu şişlik bilhassa beyinde olduğunda tehlikelidir zira beyin kafatasının içinde bulunur. Artan tazyik beyin hasarına ve hatta ölüme niçin olabilir.
Netice olarak yaşam tarzınıza gore su içmeniz en iyisi. Beslenme uzmanı Nupur Krishnan’a gore kişinin tüketmesi ihtiyaç duyulan su miktarına karar verirken yaşam seçimi mühim bir rol oynuyor. ‘Hareketsiz bir yaşam tarzınız var ise ve ter yöntemiyle su kaybı fazlaca yaşamıyorsanız, 2 ila 2,5 litreden fazla su içmeniz önerilmez. Yoksa içtiğiniz su böbreğinizde birikerek şişmeye niçin olur ” diyor.