Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanlığı
Yatırım Ofisi, Ufak ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme
İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve TÜBİTAK Türkiye Endüstri Sevk ve İdare
Enstitüsünün (TÜSSİDE) desteğiyle Türk Telekom, Nokia ve Arçelik iş birliğiyle
oluşturulan “Üretim Teknolojileri Girişim Hızlandırma Programı 5G@EndTech
Demo Day” etkinliği gerçekleştirildi.
Arçelik Çayırova kampüsünde gerçekleşen etkinliğe katılan Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a; Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak
Dağlıoğlu, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TÜBİTAK TÜSSİDE Müdürü İsmail Doğan, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ve oldukça sayıda kurum yetkilisi birlikte rol aldı.
5G
teknolojileri ile geliştirilen çözümler incelendi
Bakan Varank, “5G@EndTech” kapsamında desteklenen
teknoloji şirketlerinin (IQVizyon, robolaunch Cloud Robotics Platform, Meshine
sürü teknolojileri, NaraXR, Bağlantı Robotics, BİB, Selvi Technology, SADELABS,
beeNEO, Yongatek Mikroelektronik, Talisa Mühendislik, LNL Teknoloji, VSight) 5G
teknolojileri ile geliştirdikleri çözümleri inceleyerek yetkililerden informasyon
aldı.
“Programın adını Türkçeleştirelim”
Varank, etkinlikte yapmış olduğu konuşmada, bir öneriyi de dile getirmek istediğini ifade ederek söyle konuştu:
“Buradaki her insanın ne üretirsek üretelim yerlileşmeyle ilgili bir ajandası bulunduğunu oldukça iyi biliyorum. Bu manada bir ihtimal ilkin bu programın adını yerlileştirmemiz lazım. Programın isminde asla Türkçe bir kelime yok, bunu birazcık Türkçeleştirebiliriz. Hem konuşurken daha rahat ederiz hem de her insana ulaşmak açısından Türkçe bir isim daha güzel olabilir. Evet bu şekilde havalı duruyor fakat hava her şey değil, birazcık da muhataplarımıza yetişebilmek mühim.”
“5G yardımıyla araç-altyapı iletişimi sorunsuz sağlanacak”
Varank, otonom vasıta teknolojilerinin daha oldukça hayatta yer
almaya başladığı bugünlerde, 5G yardımıyla minimum veri ve vakit kaybıyla
araç-araç ve araç-altyapı iletişiminin sorunsuz bir halde sağlanabildiğini
belirterek, şunları kaydetti:
“2026 yılına kadar 3,5 milyar aygıt, hatta kim bilir daha da fazlası 5G’ye bağlanacak”
“2026 yılına kadar 3,5 milyar aygıt, hatta kim bilir daha da fazlası 5G’ye bağlanacak. Önümüzdeki dönemde her alanda eğer olmazsa olmaz bir teknolojiden bahsediyoruz. Oluşturacağı ekonomik değere baktığımızda da oldukça
büyük rakamlar söz mevzusu. 5G’nin 2035 yılı sonuna kadar küresel pazarda 3,8 trilyon dolar ekonomik kıymet ve 25 milyona yakın istihdam oluşturması planlanıyor. İmalat sektöründe geliştirilecek uygulamalar ise ortaya çıkacak bu değerin mühim bir kısmını oluşturacak. Bu manada ikimiz de 5G teknolojisinde öncü ülkelerden bir tanesi olabilmek için hummalı emekler yürütüyoruz.
Artık yaşanmış olan dönüşümleri uzaktan izleyen bir Türkiye yok.
Doğru zamanda, doğru teknolojiye yatırım meydana getiren bir Türkiye var. İHA’larda, Togg’da yaptığımızı, 5G’de de yapacağımızdan asla kimsenin şüphesi olmasın. Bu doğrultuda 5G ve ötesi teknolojilerle bağlantılı yaşam noktasında biz yol haritamızı hazırladık. Biz bu yol haritasıyla 5G ve ötesi kontakt
teknolojilerinin getireceği fırsatları değerlendirdik. Ekosistem geliştirme, mevzuat ve standartlar, teknolojik olgunluk, dikey sektörler boyutlarında stratejilerimizi şu anda belirledik. İnşallah yol haritamızı yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.”
Verilen destek sunar
Bakan Varank’ın aktarımına bakılırsa, teknoparklarda 5G
alanında proje yürüten etken şirket sayısının 91. KOSGEB
destek programları kapsamında 5G teknolojisiyle ilişkili 393 işletmeye şimdiye
kadar 8 milyon liraya yakın destek ödemesi yapılmış oldu. TÜBİTAK burs ve destek
programları kapsamında 5G alanında 91 projeye 550 milyon lira, sanayiye yönelik
destek programları kapsamında ise 68 projeye 470 milyon lira destek
verildi.
“TB2 SİHA’larımızın mimarı Bayraktar’ı tehdit eden siyasiler var”
Endüstri ve Teknoloji Bakanı Varank, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Her gün taş üzerine taş koyulması için çabalıyoruz ve bunlarla ilgili neler yapabiliriz, sektörlere iyi mi daha çok destek verebiliriz, bunun derdinde çaba gösteriyoruz. Birileri de çıkıp bu kazanımları yıkmaktan bahsedebiliyor. Biz girişimcilerimizi yeşertmek için destek sunar veriyoruz, onlar başarıya ulaşmış girişimcilerimizi çökertmek için çaba gösteriyorlar, hesap sormaktan bahsediyorlar. Tüm ülkelerin İHA alabilmek için sıraya girmiş olduğu, ülkemiz için mühim bir kıymet yaratan bir firmamızı, dünyaca meşhur TB2 SİHA’larımızın mimarı Bayraktar’ı tehdit eden siyasiler piyasaya çıkabiliyor.
“‘Türkiye’de katma
kıymetli üretimle iyi mi kalkınırız’ bunun derdinde olan bir iktidarız”
Ben kaygı ediyorum ki şimdi Arçelik’e 2 ayda ikinci gelişim, şimdi o siyasal çıkıp da ‘devlet burada oldukça fazla boy gösteriyor, biz oraya da dokunacağız’ diyebilir. İşin latifesi bir tarafa, ‘Türkiye’de katma kıymetli üretimle iyi mi kalkınırız’ bunun derdinde olan bir iktidarız. Bunun için de siyasal anlayışlarına, dünya görüşlerine bakmadan, Türkiye’de taş üzerine taş kim koyuyorsa onlara destek veriyoruz. Tüm firmalarımızla iç içeyiz, beraberiz. Endüstri ve Teknoloji Bakanı olarak senenin yarısında kesinlikle alanda yer alıyorum, fabrikaları, teknoparkları, AR-GE merkezlerini ziyaret ediyorum. Buraları ziyaret ederken de bunların siyasal görüşü neymiş, hangi fikir tarzındaymış, buna güvenli olun, bakmıyorum. Şundan dolayı bizim derdimiz bu ülkede kazanımlar elde edebilmek, katma kıymet üretebilmek. Bu işe bu şekilde bakmazsanız aslına bakarsan başarıya ulaşmış olma şansınız yok. Siyasal saiklerle Türkiye’nin en başarıya ulaşmış firmalarından bir tanesini, hatta şunu da söyleyeyim bizim desteklerimizden minimum faydalanan firmalarından bir tanesini, maddi hiçbir desteğimizden faydalanmayan bir firmamızı tehdit ederseniz bunun yanıtını da siyasiler size verir fakat en mühim cevabı millet verir. Son dönemde milletimizin ortaya koyduğu tepkiyi de görebiliyorsunuz.
“Çip yatırımı yapmak Arçelik’e yakışır”
“Çip yatırımı yapmak Arçelik’e yakışır”
Firmaları desteklemeye devam edeceklerini bildiren Varank, katılımcılara şu şekilde seslendi:
Geçen gün buraya geldiğimde bu kürsüden bir davet yaptım. Dedim ki ‘çip yatırımı yapmak Arçelik’e yakışır.’ Şu anda Arçelik bununla ilgili görüşmeler yapıyor, firmalarla iletişimleri var. Yeniden söylüyorum, çip yatırımı yapmak Arçelik’e yakışır. Şundan dolayı bunun en mühim kullanıcılarından bir tanesi. Burada da bizlere düşen ne var ise Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı olarak elimizi taşın altına koyarız. Yeter ki bu ülkede yatırım yapılsın, istihdam, ihracat, katma kıymet oluşsun. Bu manada da ben kendilerine hakkaten oldukça teşekkür ediyorum. İnşallah mutlu haberlerinizi de beklediğimizi yeniden ifade etmek isterim.