Vitamin ve mineraller en sıhhatli şekilde beslenme yöntemiyle elde edilse de hamilelik ve kronik hastalıklar şeklinde bazı hususi durumlarda çeşitli gıda takviyelerine gerekseme duyulabiliyor.
![Multivitaminlerde aramanız gereken 7 vitamin ve mineral](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/03/03/multivitaminlerde-aramaniz-gereken-7-vitamin-ve-mineral_5133.jpg)
Vücudun düzgüsel emek harcaması için gerekseme duyduğu tüm vitamin ve mineraller en iyi şekilde yiyeceklerden alınır, sadece kimi zaman vücudun bilhassa hamilelik, menopoz ve kronik hastalıklar şeklinde belirli durumlarda takviye şeklinde ek desteğe ihtiyacı olur.
En çeşitli ve dengeli beslenme bile kimi zaman vücuda lüzumlu tüm gıdaları sağlamak için kafi olmayabilir, bu durumlarda multivitaminler destek sunar. Sadece, takviyelerin sıhhatli bir diyetin yerine geçmemesi gerektiği unutulmamalıdır, takviyeler yalnızca sıhhatli bir diyetin tamamlayıcısı olabilir.
Araştırmalar, multivitaminlerin genel sağlığınızı iyileştirip iyileştirmediği mevzusunda karışık olsa da bazıları bilhassa kanser, kalp hastalığı ve göz hastalığı şeklinde belirli hastalıklar için riski azaltarak yaş ilerledikçe sıhhatli kalınmasına destek olabileceklerini göstermiştir.
Günlük multivitamin almak sağlığı geliştirmeye destek olabilir. Ek olarak artan stres ve uykusuzluk durumunda da destek olabilirler. Mümkün olan en iyi rejimle bile, bu problemler vücudun gıdaları muntazam bir halde emmesini zorlaştırabilir.
Multivitaminler tabletler, kapsüller yada sıvılar şeklinde çeşitli formlarda mevcuttur. Çoğu zaman A, C, D, E ve K vitaminleri, B vitaminleri (tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, biotin, vitamin B-6, vitamin B-12 ve folat), demir, magnezyum, çinko, bakır ve kalsiyum ihtiva ederler.
Piyasada çeşitli vitamin ve mineral kombinasyonları mevcuttur, sadece en iyi kombinasyonu istiyorsanız aşağıdaki 7 bileşenden oluşan bir multivitamin seçin.
D VİTAMİNİ
D vitamini, vücudun kemik sağlığı için mühim olan kalsiyumu emmesine destek sunar.
D vitamini eksikliği hastalıklara yakalanma riskini artırırken hem de kemik ve sırt ağrılarına ve saç dökülmesi niçin olabilir. Ek olarak kemik yoğunluğunun azalmasına neden olur.
Günde 15 dakika güneşte kalmış olarak kafi oranda D vitamini alınabilir, sadece bir çok insan bunu yapmaz. Güneş ışığının azca olduğu yerlerde yaşamak, 9’dan 17’ye kadar ofiste çalışmak ve D vitamini üretimini engellemiş olan sadece cilt kanserini önlemek için lüzumlu olan güneş kremi kullanmak, kafi D vitamini almayı zorlaştırır. Bu vitaminin gıdalarda da azca oranda bulunur. Bu yüzden multivitaminler yöntemiyle alınabilirler.
D vitamini içeren besinler içinde yağlı deniz balıkları, yumurta sarısı ve sütün yanı sıra meyve suları ve tahıllar şeklinde D vitamini ile zenginleştirilmiş gıdalar bulunur.
MAGNEZYUM
Bu son aşama kıymetli mineral, kemik sağlığı ve enerji üretimi için oldukça önemlidir. Magnezyum sinir sistemini yatıştırır ve stresi azaltır, uyku sorunlarını giderir, kas ve sinir fonksiyonlarını düzenler, kan şekerini dengeler ve proteinler, kemikler ve hatta DNA oluşumuna destek sunar.
Pek oldukça insan magnezyum açısından varlıklı gıdaları yeterince yemediği için magnezyum eksikliği yaşar. Magnezyum içeren yiyecekler içinde ıspanak, soya, fasulye, tofu, kabak, enginar, esmer pirinç ve çeşitli kuru yemişler bulunur.
Takviye almanız gerekiyorsa, vücut tarafınca en iyi emilen glisinat, sitrat, aspartat, laktat yada klorür formlarını tercih edebilirsiniz.
KALSİYUM
Bu mineral kuvvetli kemikler ve dişler için gereklidir, sadece eksikliği oldukça yaygındır. Bayanlar kemik yoğunluğunu daha erken kaybetmeye adım atar ve çocukluktan itibaren kafi kalsiyum almak kemik yoğunluğunun azalmasından meydana gelen hastalıklara karşı en iyi savunmadır.
Kalsiyum içeren besinler içinde süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana, fındık ve fındık yağı, fasulye ve mercimek bulunur. Rejiminiz bu yiyeceklerden zenginse, muhtemelen yeterince kalsiyum alırsınız. Beslenme uzmanları, daha iyi emilen kalsiyum sitrat formunda takviye almayı tavsiye ediyor.
ÇİNKO
Çinko eksikliği çoğunlukla yaşlılarda ve büyük stres altında olanlarda görülür. Çinko, bağışıklık sistemini destek sunar ve vücudun enerji için karbonhidratları, proteinleri ve yağları kullanmasına destek sunar. Ek olarak yara iyileşmesinde destek sunar.
Çinko içeren gıdalar içinde kırmızı et, kabak çekirdeği, ceviz, ıspanak, susam, tahin, sardalya ve esmer pirinç bulunur.
Takviye şeklinde çinko alıyorsanız tavsiye 5 ila 10 miligram çinko içeren multivitaminleri seçmenizdir. Günlük alınması ihtiyaç duyulan çinko miktarı 8 ila 11 miligramdır, bu yüzden rejiminize bağlı olarak multivitaminlerdeki çinko miktarını seçin.
DEMİR
Demir, aldığınız multivitaminin ne olursa olsun bir parçası olmalıdır, sadece her insanın aynı oranda demire ihtiyacı yoktur. Kafi demir alımı enerjiyi çoğaltmak, daha iyi beyin fonksiyonu ve sıhhatli kırmızı kan hücreleri için gereklidir.
Kırmızı et tüketen kişiler çoğu zaman kafi oranda demir alırlar sadece tane döngüsü, buluğluk ve hamilelik şeklinde bazı durumlar demir ihtiyacını artırabilir. Bunun sebebi, gelişme ve gelişme döneminde demirin lüzumlu olmasıdır. Vejetaryenler ve veganlar bilhassa et yerine öteki demir açısından varlıklı yiyecekleri yemiyorlarsa, aldıkları multivitaminlerin demir içerdiğini de bilmelidir.
Tavsiye demir sülfat, demir glukonat, ferro-sitrat yada ferro-sülfat formunda ortalama 18 miligram demir içeren multivitaminleri almaktır. Bundan daha çok demir mide bulantısına niçin olabilir.
FOLİK ASİT
Folik asit fetal gelişime destek olması ve doğum kusurlarını önlemesiyle bilinir. Sadece saç ve tırnak sağlığının gelişmesine ve depresyon ve iltihaplanmaya karşı da destek sunar.
Folik asit içeren besinler içinde koyu yeşil yapraklı sebzeler, avokado, fasulye, baklagiller, çilek şeklinde orman meyveleri ve narenciye meyveleri bulunur.
Bir multivitamin seçerken etikette metil folatı arayın. Çoğu zaman daha etkili bir formdur. Folik asit takviyesini yemekle beraber aldığınızda yüzde 85, aç karnına aldığınızda ise yüzde 100 oranında emildiğini ihmal etmeyin.
B12 VİTAMİNİ
B vitaminleri, aldığımız mikro gıdaları (yağlar, proteinler, karbonhidratlar) parçalayarak vücudumuzda bir enerji deposu oluşturmak ve sürdürmek için birleşmiş sekiz kıymetli işçiden oluşan bir yapınak gibidir. Sadece her B vitamininin de kendine özgü görevi vardır.
B12 vitamini bilhassa sinirlerin ve kan hücrelerinin sağlığı ve DNA üretimi için önemlidir. B12 vitamini bir tek hayvansal gıdalardan elde edilir. Kırmızı et, tavuki hindi, balık ve yumurta şeklinde hayvansal kaynaklı olduğundan veganlar ve vejeteryanlar çoğu zaman B12 vitamini eksikliği yaşar.
Günlük 1 ila 2 mikrogram B12 vitamini yeterlidir ve vücutta bu vitaminin fazla olması durumunda vücut onu idrarla atar. B12 vitamininin en iyi formu, vücut tarafınca en kolay emilecek olan metilkobalamindir (metil-B12).