İspanyol müzisyen Jordi Savall, Mevlana’yı oldukça sevdiğini, kendisi hakkında araştırmalar yaptıkça felsefesini daha oldukça sevdiğini söylemiş oldu. Savall, “Mevlana yardımıyla iç özgürlüğümü kazandım” dedi.
![İspanyol müzisyen Jordi Savall: Mevlana sayesinde iç özgürlüğümü yakaladım](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger/kok/2022/09/26/kaza_6384.jpg)
İspanyol viyola sanatçısı ve besteci 81 yaşındaki Jordi Savall, 19. Internasyonal Konya Mistik Müzik Festivali kapsamında geldiği Konya’da Mevlana şehrinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İspanyol sanatçı; “Mevlana yardımıyla iç özgrülüğümü yakaladım.” dedi.
AA’da yer edinen habere bakılırsa; Akdeniz ve Balkanlar’daki ülkelerin ve kültürlerin müzikal mirası üstüne yapmış olduğu başarıya ulaşmış çalışmalarla tanınan Savall, son 20 yılda sık sık Türkiye’ye geldiğini, bilhassa İstanbul ve Ankara’da konserler verdiğini, müzik araştırmaları yaptığını beyan etti.
Savall, Konya’ya ilk kez geldiğini sadece tasavvuf müziği ve Mevlana’ya da büyük ilgi duyduğunu söyledi.
“Mevlana felsefesi bende hep merak uyandırdı”
Uzun seneler bu mevzularda araştırmalar yaptığını aktaran Savall, “Rumi müziğini Kudüs’te icra ettik. Bunu icra ettiğimizde bununla beraber giysileriyle beraber semazenleri de kullandık. Bilhassa ilk İstanbul ziyaretimde de dervişlerin gökyüzü yaptıkları bölgelere gitmiş ve oraları ziyaret etmiştim. Mevlana’nın felsefesi ve ruhu bende hep merak uyandırmıştır.” dedi.
“İçsel özgürlüğümü yakaladım”
Savall, Mevlana’nın felsefesinin kendisine oldukça iyi geldiğine, bundan dolayı araştırmaya devam edeceğine dikkati çekerek, “Bir müzisyen için en mühim şey içsel huzura ve içsel özgürlüğe kavuşmak. Onunla (Mevlana) tanıştıktan sonrasında ben de bu içsel huzuru ve içsel özgürlüğü yakaladım. Bir şeye konsantre olabilmek için de bu içsel huzuru yakalamak oldukça mühim. Ben buna Rumi’nin felsefesiyle kavuştum. Rumi bana tüm gereksiz şeylerden arınmayı öğretti. Üzerinizdeki yükten ne kadar arınırsanız o denli müziğin derinliklerine inebiliyorsunuz.”
“Sulh dilini konuşmalıyız”
Şu anda hakkaten sulh dilinde konuşmalıyız. Öyleki bir zamandayız ve müzik tamamen budur, sulh dilidir. Müzik yapmak, bu dili öğretmek, insanların bir arada yaşamasını ve uyum içinde olmasını elde edecektir. Müzik öğretmek, barışı öğretmektir.” diye konuştu.