Laboratuvarda araştırmacıların geliştirdiği mini beyin, 5 dakikada 1970’lere ilişkin tenis benzeri video oyunu olan Pong oynamayı öğrendi.
![Laboratuvarda geliştirilen mini beyin, video oyunu oynamayı öğrendi](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/10/13/IMG20221013033653.jpg)
Bilim dünyasında şaşırtıcı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor…
Avustralya’da Cortical Labs Şirketi’nden Dr. Brett Kagan’ın Neuron dergisine yazdığı makalede, laboratuvarda ilk ‘duyarlı’ beynin geliştirildiği iddia etti.
Söz mevzusu ‘mini beynin’ çevresini algılayıp tepki verebildiği açıklandı.
‘Dış kaynaktan informasyon alabilir, işleyebilir, cevap verebilir’
Kagan, geliştirdikleri beynin dış kaynaktan informasyon alabilir, işleyebilir ve peşinden gerçek zamanlı cevap verebilir bulunduğunu kaydetti.
Mini beyin, oynamayı 5 dakikada öğrendi
Geliştirilen beynin, “Pong” adlı oyuna bağlanarak topun hangi tarafta ve raketten ne kadar uzakta bulunduğunu ortaya çıkaran elektrotlar vasıtasıyla tepki verdiği, bunun dış ortama tepkide bulunmuş olduğu ve etkileşime girmiş olduğu ilk örnek olduğu kaydedildi.
Mini beynin 5 dakikada oynamayı öğrendiği, sık sık topu kaçırılmış olduğu açıklandı.
Alzheimer şeklinde hastalıklara ümit olabilir
Dr. Kagan, geliştirdiği beyni duygulara ve hislere haiz bulunma kapasitesine iyelik anlamına gelen ‘duyarlı’ olarak tanımlarken, İngiltere’de Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Dean Burnett ise ‘fikir sistemi’ terimini tercih ediyor. Burnett, “Çevrede dolaşan ve açıkça kullanılan, değişikliklere neden olan bilgiler mevcut, bu yüzden aldıkları ‘uyarıcı’ rahat şekilde düşünülüyor.” dedi.
Araştırmanın süre içinde daha da geliştirilmesi beklenirken Dr. Kagan, geliştirdikleri değişen teknolojinin gelecekte Alzheimer şeklinde nörodejeneratif hastalıkların tedavilerinde kullanılabileceğini umuyor.
İlk kere beynin oldukça ufak olduğu genetik hastalık mikrosefaliyi incelemek amacıyla 2013’te üretilen mini beyinler, o zamandan beri beyin gelişimi araştırmalarında kullanılıyor.