Küresel hisse piyasaları pozitif bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler başta ABD’de enflasyon olmak suretiyle yoğun veri gündemine çevrildi.
![Küresel piyasaları yoğun bir gündem bekliyor](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger/kok/2022/09/10/kuresel-ekonomi_1751.jpg)
Dünya genelinde devam eden resesyon ve enflasyon endişeleri varlık tutarları üstünde etkili olmayı sürdürüyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ay 75 baz puan faiz artışına gideceği ihtimali yüzde 90’a terfi etti. Fed’in kasımdaki görüşmede ise yüzde 82 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.
Yurt için veri gündemi yoğun
Gelecek hafta yurt içinde pazartesi işsizlik, perşembe konut satışları ve bütçe dengesi ile cuma Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ve konut fiyat endeksi verileri takip edilecek.
ABD’de gözler enflasyon verilerine çevrildi
ABD’de hisse piyasaları üst üste üç haftalık satıcılı seyrin arkasından bu hafta pozitif bir seyir izlerken, yatırımcılar gelecek hafta salı günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri başta olmak suretiyle yoğun veri gündemine odaklandı.
12 Eylül ile başlamış olan haftanın veri takviminde ek olarak, salı gömü bütçe dengesi, perşembe New York Fed endüstri endeksi ve kapasite kullanımı ve cuma Michigan Üniversitesi tüketici itimat endeksi verileri takip edilecek.
Enerji krizi ekonomileri negatif tesirliyor
Avrupa’nın enerji krizi ekonomileri negatif etkilemeyi sürdürürken, hafta içinde Almanya’da açıklanan verilere nazaran yapınak siparişleri temmuzda yüzde 1,1 azalarak beklentilerin altında kaldı. Ülkede endüstri üretimi ise yüzde 0,3 azalsa da piyasa tahminlerinin üstünde gerçekleşti.
Gelecek hafta bölge genelinde enflasyon verileri ile beraber, pazartesi Almanya’da cari denge, salı İngiltere’de işsizlik ve çarşamba Euro Bölgesi’nde endüstri üretimi verileri takip edilecek.
Asya’da belirsizlikler sürüyor
Asya tarafında hisse piyasaları bu hafta karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta bölgedeki yoğun veri gündeminin piyasaların yönü üstünde etkili olması planlanıyor.
Öte taraftan, Çin ile ABD içinde Tayvan üstünden devam eden gerilime, yarı iletken çip mevzusu da eklendi. ABD’nin almış olduğu son karara nazaran, ABD’li Nvidia ve AMD’nin ürettiği ve suni zeka işlemlerinde kullanılan çiplerin Çin’e ihracatı izne bağlanırken, bu karar söz mevzusu çiplerin ihracatının yasaklandığı şeklinde yorumlanıyor.
12 Eylül ile başlamış olan haftanın veri takviminde Japonya’da salı ÜFE, çarşamba endüstri üretimi ve kapasite kullanımı, perşembe dış tecim dengesi, cuma ise Çin’de endüstri üretimi ve perakende satışlar takip edilecek. Çin’de pazartesi günü piyasalar dinlence sebebiyle kapalı olacak.
Borsa İstanbul üstün dereceli kırmaya devam ediyor
Yurt içinde bu hafta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi üstün dereceli üstüne üstün dereceli kırmaya devam ederken, gelecek hafta gözler pazartesi açıklanacak ödemeler dengesi ve salı günkü endüstri üretimi verilerine çevrildi.
Beklenti anketlerine katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının temmuzda 3 milyar 470 milyon dolar açık vermesini, takvim etkisinden arındırılmış endüstri üretim endeksinin ise temmuzda bundan önceki senenin aynı dönemine nazaran yüzde 6,8 artmasını bekliyor.