5 yıl süresince asla sokağa çıkmayan, yiyecek yemeyen, uyku uyamayan 7 yaşındaki çocuğa Asperger sendromu teşhisi kondu. Çocuk, hayvanlar ile etkileşime geçerek hayata yine kazandırıldı.
Kocaeli’de oturan 7 yaşındaki Umeyr Asaf, okula başlamadan okumayı sökerek, trilyonlara kadar saymaya başladı.
Üstün zekasına karşın davranışlarındaki farklılık ailesinin dikkatini çekse de anne Elif Bekar, “Fazlaca akıllı, akıllı. Yaşı geçsin düzelir” dedi.
Yiyecek yemeyen, dışarıya çıkmayan, kokulara duyarlı olan, babası ve ağabeyi ile hiçbir şekilde zaman geçirmeyen Asaf’ın hususi kişi bulunduğunu ise anaokuluna başladığı süre rehber öğretmeni anlamış oldu.
‘Asperger sendromu’ teşhisi kondu
Rehber öğretmenin uyarısı ile aile doktorların yolunu tuttu.
Meydana getirilen tetkiklerin arkasından Asaf’a 5 yaşlarında ‘Asperger sendromu’ teşhisi kondu. Aile derhal hususi eğitim için arayışlara başladı.
Anne Elif Bekar yapmış olduğu araştırmanın arkasından Başiskele ilçesindeki bir rehabilitasyon merkezine başvurdu.
Kocaeli’de trilyonları sayabilen çocuğun hasta olduğu ortaya çıktı ViDEO
2 yıl sonrasında doktorlar ‘geçti’ dedi
Merkezde Umeyr Asaf için eğitim süreci süratli bir halde başlatıldı.
Bireysel eğitim, duyu bütünleme dersleri, doğada hayvanlarla etkileşim kurmanın arkasından ortalama iki senenin sonunda Asaf’ın ‘Asperger sendromu’ tanısı gene doktorlar tarafınca kaldırıldı.
“Bir odanın içinde 5 yıl süresince beraberdik”
Yaşamış olduğu süreci İHA’ya özetleyen anne Elif Bekar, “Asaf evden dışarıya çıkmaz, yiyecek yemezdi. Kokulara oldukça hassastı. Tek dünyası ben ve ablası. Babasına, abisine yaklaşmazdı. Ne eve konuk kabul edebilir, ne dışarıya çıkardık. Toplumsal hayatım sıfırdı. Bir odanın içinde 5 yıl süresince beraberdik. 5 yıl süresince uyku uyumadım. ‘Niçin uyuyorsun, uyku oldukça gereksiz, zamanımı boşa harcıyorsun’ diyordu. 15 dakika uyuyordum. 5 yıl süresince öyleydim. Bir odanın içinde koltuğun tepesinde bir uçtan bir uca gider gelirdi. Tüm dünyası oydu. Bir evin içine kapandım, oldukça ağır geldi, alışmak zorundasın, alıştım.” dedi.
“Fazlaca ağladım”
“Fazlaca ağladım. Hala daha ağlıyorum. Büyüyecek, insanlarla iletişimi yok, iyi mi bir yaşamı olacak? Hep onu düşündüm” diyen Bekar, şu şekilde devam etti:
“Şimdi oğlum her şeyi yapıyor. Çocukluğunu yaşayamıyordu, top bilmiyordu. Rehber öğretmeni, ‘Hususi bir evladınız var, bizlik değil’ dedi. Onun yardımıyla gittik. Aslına bakarsak kızım 1.5 yaşlarında iken ‘Bir farklılık var’ dedi. Ben bir tek akıllı bulunduğunu düşünüyordum. Akıllı diye pek takılmadım. Okula gitmeden milyonlar, on milyonlar, trilyonlara kadar sayabiliyordu. Okuma yazma biliyordu. Ben, ‘oldukça akıllı’ bir çocuk diyerek buna yorumladım.”
“İlk 2 yıl oldukça doktora götürdüm”
Okula sıkıntısız başladıklarını dile getiren Bekar, “Kendimiz evin içinde bir seviye kurduk. O ne yaparsa onunla beraber yaşamaya devam ettim. Fazlaca toplumsal biriydim, tüm hayatım bitti. Markete bile zor gidiyordum. Markete giderdik, bir şey almasını arzu ederdim, ‘Benim istediğim burada yok’ deyip çıkıyordu. ‘Çocuksun, bir sakız al’ diyordum fakat katı kuralları vardı. Çocuklarla oynamazdı, ‘Onlar benim sorularıma yanıt veremiyor’ derdi. Yaklaşmazdı hiç kimseye. Şimdi öyleki değil. Dostlarıyla oynamak için okula erken gidiyor. Benim için tanım edilemez bir duygu, tarifi yok. Şimdi hakkaten topluma kazandırıldı.” dedi.
Elon Musk, “Asperger” bulunduğunu itiraf etmişti
Öte taraftan Tesla ve SpaceX’in kurucusu milyarder iş adamı Elon Musk, geçtiğimiz yıl Saturday Nigth Live adlı ABD’nin en meşhur şov programında Asperger sendromu bulunduğunu açıklamıştı.