Kavun çekirdekleri çoğu zaman atılır, sadece sağlığa birçok faydası vardır. İşte kavun çekirdeklerinin iyi mi yenileceği ve sağlığa yararları…
![Kavun çekirdekleri yenir mi? Neye iyi gelirler?](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/08/24/kavun-cekirdekleri-yenir-mi-neye-iyi-gelirler_6014.jpg)
Kavun çekirdekleri gerçek bir gıda deposudur, sadece çoğu zaman bir çok şahıs tarafınca atılmaktadır. Kavun çekirdeklerine kavunun atığı benzer biçimde hareket etmek yaygın bir alışkanlık olmasına karşın, kavun çekirdekleri yenebilir.
Kavun çekirdekleri oldukça iyi beslenme özelliklerine sahiptirler. 100 gr kavun çekirdeği ortalama 560 kalori sağlar ve 15 gr karbonhidrat, 28 gr protein ve çoğunlukla doymamış olmak suretiyle 47 gr yağ ihtiva eder.
Protein içinde ne olduğu glutamik asit, triptofan ve arginin benzer biçimde mühim amino asitlerden oluşur. Bunlar yağ yakımı ve kas dokusu artışı açısından vücudu desteklerken, glutamik asit beyin fonksiyonlarına katılır.
Kavun çekirdekleri ek olarak bağırsak fonksiyonu için yararlı olan 4 gr rejim lifi sağlar. Nebat bazlı bir besin olan kavun çekirdekleri kolesterol içermez.
Kavun çekirdekleri iyi oranda potasyum, magnezyum, çinko, selenyum ve A, B ve E vitaminleri ihtiva eder. Beta karoten, flavonoidler ve fenolik asit de sağlarlar.
Kavun çekirdeğinin yararları
Besleyici bileşimi yardımıyla kavun çekirdekleri insan sağlığı için birçok yararlı özelliğe haizdir.
Ağrı kesici ve irin önleyici özellikler
Araştırmalar, kavun çekirdeği ekstrelerinin ağrı kesici ve irin önleyici özelliklere haiz bulunduğunu göstermektedir. Söz mevzusu etkisinde bırakır, yüksek dozajlar için daha belirgin bir halde görülmektedir. Kavun çekirdeğinin ihtiva ettiği gallik ve vanilik asitler bazı fenolik asitler ağrı kesici ve irin önleyici etkinliğe haizdir.
Antimikrobiyal özellik
Bazı bakteri türleri üstünde meydana getirilen laboratuvar emek harcamaları, kavun çekirdeklerinden elde edilmiş uçucu yağlarınantibakteriyel özelliklere haiz bulunduğunu gösteriyor. Kavun çekirdekleri organik antibiyotikler arasındadır.
Antioksidan özellikler
Kavun çekirdeği ekstrelerinin antioksidanlar olarak hareket ederek oksidatif strese karşı koyabileceği bilinmektedir. Bilhassa bazı metaller (bakır, demir) üstünde kenetleyici bir tesir yapabildikleri görülmektedir. Ek olarak, kavun çekirdekleri özgür radikallere karşı temizleyici olarak işlev görür.
Kanserden korunma için yararlı özellikler
Kavun çekirdeklerinin nebat özlerinden başlayarak hücresel modeller üstünde yürütülen deneyler, ümit verici bazı anti kanser özellikleri bulunduğunu gösteriyor. Kavun çekirdeğinin, kanser hücrelerinin çoğalması üstünde bloke edici bir tesir gösterdiği ve muhtemelen hücre ölümü mekanizmalarını aktive etmiş olduğu görülmüştür. Bu etkisinde bırakır, özütlerde bulunan fenolik bileşiklerle ilişkilidir.
Bağırsakları düzenleyici özellikler
Kavun çekirdekleri, glutamik asit ve lifin katkısı yardımıyla bağırsak üstünde etkili bir düzenleyici işlevi görür.
Gerilim kontrolü
Kavun çekirdekleri, iyi bir doymamış yağ asidi içeriğine haizdir ve bu da onları kalp sağlığı için koruyucu bir besin yapar. Potasyum ve magnezyum içinde ne olduğu kavun çekirdeklerini gerilim kontrolü için yararlı hale getirir.
Günde ne kadar kavun çekirdeği yiyebilirsiniz?
Gıda bilgilerinden de anlaşılacağı benzer biçimde kavun çekirdekleri oldukça kalorili bir besindir ve mühim bir yağ içeriğine haizdir.
Yararlarından yararlanmak için günde 30 gramı geçmeyecek şekilde ölçülü olarak tüketilebilir.
Oldukça fazla kavun çekirdeği yiyecek aşırı kalori alımına niçin olur. Sadece bir ya da iki dilim kavunu çekirdeğiyle beraber tüketmek mesele olmaz, tam tersine çekirdekte bulunan gıdaları de vücuda sağlar.