Baharat çeşidi olarak malum kişniş, vücuttaki kanı temizleyici özelliği ile dikkat çekiyor. İşte kişniş kürünün inanılmaz tesirleri ve yapılışı…
Erişkin bir insanoğlunun kan hacmi tüm vücut ağırlığının 1/12’sine denktir. Şu demek oluyor ki, 70 kilogram ağırlığındaki bir insanda 5-6 litre kan bulunur.
Kan, akciğerden almış olduğu oksijeni dokulara ve dokularda üretilen karbondioksidi akciğere taşır.
Lüzumlu gıda ve hormonları, dokuların süzgecinden geçirir. İletirken de, artık maddeleri atmak için akciğer, karaciğer ve böbrek şeklinde organlara iletir. Bu yüzden kan sağlığı başta organlarımız için oldukça yaşamsal öneme haizdir.
Günlük tükettiğimiz besinler, kanımızın yapısı, akışkanlığı ve sağlığına dair pozitif yönde yada negatif katkılar sağlayabilir.
Mesela sarımsak, zerdeçal, üzüm, limon şeklinde yiyecekler kanı sulandırmaya destek olurken fasülye, domates, şalgam, ıspanak şeklinde K vitamini içeren gıdalar ise pıhtılaşmasına neden olur.
Bu aşamada yiyeceklerle beraber bedenimize aldığımız başta “cıva” olmak suretiyle zehirli maddeler de bulunur. Kan akışıyla bedenimize dağılan zehri temizlemek için “kişniş kürü” iyi bir alternatiftir.
İşte kanı temizleyen ve zehri söküp atan kişniş kürünün yapılışı ve yararları…
KANI TEMİZLEYEN KİŞNİŞ KÜRÜ
Kişniş otu; cilt iltihabı, ishal, ağız ülseri, kolesterol seviyeler, hazımsızlık şeklinde pek oldukca hastalığın tedavi edilmesinde mühim rol üstlenir.
Görünüşü maydanoza oldukca benzeyen kişniş, yemekler için baharat şeklinde kullanıldığı şeklinde, nebat çayı şeklinde de tüketilmektedir.
Kişniş otunun taze hali salata türlerinde, kuru hali ise öğütülerek yemeklerin içinde kullanılmaktadır.
Kişniş bilhassa kandaki cıva ve öteki zararı dokunan mineralleri atmaya destek olan bir kan temizleyici bitkidir.
Kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı alınarak hafifçe ezilir. 1 bardak kaynar suya dökülür. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yiyeceklerden ilkin birer bardak olarak içilir. Bu sayede kan değerlerinin daha sıhhatli olması mümkündür.