Tekstil atıklarının içeriklerine bakılırsa ayrıştırarak, dönüştüren ve ihraç eden hanım girişimci Kahramanmaraş’ta ilklere imza attı.
![Kahramanmaraşlı kadın girişimci, atıkları geri dönüştürerek ihracat yapıyor](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger/kok/2022/10/09/kadin-girisimci_3122.jpg)
Girişimcilik mevzusunda ilklere imza atan kadınlardan biri de Kahramanmaraş’ta faaliyetlerine devam ediyor.
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde tekstil geri dönüşüm tesisini kuran Zeliha Akıncık, 5 senedir tekstil atıklarından elyaf üreterek ihracata sunuyor.
Geri dönüştürülen elyafları ihraç ettiklerini belirten Akıncık, “30 kişiyle başladığımız bu yolculuğa, 2022 itibarıyla yüzde 50’sinden fazlası hanım olan 95 kişiyle devam ediyoruz. İhracatımızın çoğunu Mısır, İtalya, İspanya ve Bangladeş’e yapıyoruz.” dedi.
Avrupa ülkelerindeki döngüsel tekstili keşfetti
Örgü kumaş sektöründe etkinlik gösteren bir firmanın ihracat biriminde 17 yıl çalışan Zeliha Akıncık, Avrupa ülkelerindeki döngüsel tekstili keşfedince Kahramanmaraş’ta da benzer bir çabaya girdi.
Kahramanmaraşlı hanım girişimci, atıkları geri dönüştürerek ihracat yapıyor ViDEO
Kahramanmaraş’ın lisanslı ilk tekstil geri dönüşüm tesisini kurdu
2017 senesinde Türkoğlu Organize Endüstri Bölgesi’nde, kentin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisanslı ilk tekstil geri dönüşüm tesisini kuran Akıncık, bu süreçte bölgesel teşvik, SGK, vergi ve faiz indirimi şeklinde devletin sunmuş olduğu birçok destekten yararlandığını söylemiş oldu.
Atıklar içeriklerine bakılırsa ayrışıyor
Tesise giren atıklarda asla firelerinin bulunmadığını, bu yüzden ‘Sıfır Atık Belgesi’ne haiz olduklarını kaydeden Zeliha Akıncık, atıklardan üretilen elyafın tekstil haricinde oyuncak, otomotiv ve inşaat sektöründe de kullanıldığını söylemiş oldu. 2 yıl ilkin tesisin çatısına güneş enerjisi panelleri kurduklarını, bu sayede elektrik ürettiklerini ifade eden Akıncık, “Bu tesiste, Kahramanmaraş’tan ve çevre illerden topladığımız tekstil atıklarını renklerine ve muhteviyatlarına bakılırsa ayrıştırıyoruz. Sonrasında mekanik bir açma işlemi gerçekleştiriyoruz. Bu açma işlemimizden çıkan mamullerimizin yüzde 80’ini tekstil sektöründe elyaf olarak veriyoruz. Tekstil sektörüne uygun olmayan kısımlarını ise keçe ve inşaat sektörüne veriyoruz.” dedi.
Çalışanlar hanım ağırlıklı
DHA’nın haberine bakılırsa, 5 senenin sonunda hem cirolarını 100 milyon liraya çıkardıklarını hem de atıkları geri dönüştürerek, ürettikleri elyafları ihraç etmeye başladıklarını belirten Zeliha Akıncık, şöyleki konuştu:
“Senelik ortalama 16 bin ton atık topluyoruz, bunun 14 bin tonunu geri dönüştürebiliyoruz. Tekstil atıklarının içinden gelen ve geri dönüştüremediğimiz kağıt, plastik şeklinde atıkları da geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz. 2017’de 30 kişiyle başladığımız bu yolculuğa, 2022 itibarıyla yüzde 50’sinden fazlası hanım olan 95 kişiyle devam ediyoruz.
İhracatın bir çok Mısır’a, İtalya’ya, İspanya’ya ve Bangladeş’e
İhracatımızın çoğunu Mısır’a, İtalya’ya, İspanya’ya ve Bangladeş’e yapıyoruz. Bu ülkelere direkt ihracat yaparken; bir de simbiyoz halinde olduğumuz öteki firmalar var. Onlar da başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak suretiyle birçok ülkeye ihracat yapmaktadır.”