Hareketsiz bir yaşam seçimi ve fena beslenme alışkanlıkları sebebiyle ortaya çıkan kabızlık bir çok durumda kronikleşebiliyor. Sadece kafi ve dengeli bir rejim ile kabızlığı önleyebilmek mümkün.
![Kabızlığa karşı etkili 8 besin](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/03/06/kabizliga-karsi-etkili-8-besin_8849.jpg)
Her yaşta görülebilen kabızlık bilhassa ufak çocuklar, hamile bayanlar ve ileri yaşlarındaki yetişkinlerde ortaya çıkar. Beslenme düzeni ve yaşam seçimi alışkanlıkları dışkı düzenini büyük seviyede etkisinde bırakır.
Süratli tempolu bir yaşam seçimi doğru beslenme için oldukça fazla fırsat bırakmaz, bundan dolayı kabızlık oldukça yaygındır. Düzensiz yada tamamlanmamış bağırsak hareketlerine kabızlık denir. Dışkı sıklığı bireyseldir, şu demek oluyor ki düzgüsel olarak kabul edilen bir sıklık yoktur ve kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu denge bozulursa kişide kısa süreli yada uzun soluklu olabilen kabızlık problemi görülür.
KABIZLIĞA NEDEN OLAN DURUMLAR
Kabızlık düzensiz dışkı anlamına gelir. Kısaca tertipli ve spontan bağırsak hareketlerinin olmaması, daha çok kütle birikimi ve wcye çıkamamadır. Kabızlık fena bir yaşam tarzının, fena beslenmenin, egzersiz eksikliğinin ve çoğu zaman süratli tempolu bir yaşam tarzının sonucu ortaya çıkar. Çeşitli ilaçlar, rejim takviyeleri ve işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi de bağırsak boşalmasını daha zor hale getirilebilir.
Çeşitli hastalıklar da hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kabızlığa yol açabilir. Kronik hastalıkları olan ve hareketsiz bir yaşam tarzına haiz ileri yaşlarındaki insanoğlu kabızlığa karşı bilhassa savunmasızdır.
Metabolik bozukluklar tiroid ve bağırsak hastalıkları olan kişilerde ortaya çıkar. Yavaş metabolizma ve tembel bağırsak, agresif müshilleri aşırı dozda alan ve bundan dolayı bağırsağı kendi başına çalışamaz hale getiren bir alışkanlık yaratan kişilerde daha yaygındır. Müshilleri oldukça sık almak bağırsak hareketlerini yavaşlatır, bundan dolayı devamlı kısa bir süre için kullanılmalıdır.
KABIZLIĞA KARŞI ETKİLİ BESİNLER
Sindirimi normalleştirmek için ilk olarak kafi ve dengeli bir beslene tarzına haiz olmak gerekir. Ilk olarak işlenmiş gıdalar, işlenmiş et ürünleri, şeker ve tuz alımı azaltılmalı ve lif açısından varlıklı gıdaların alımı artırılmalıdır. En iyi lif kaynakları meyve ve sebzelerdir.
Lif, bağırsak hareketliliğini etkisinde bırakır. Günde 25 gr kadar lif alımı yeterlidir. Meyve ve sebzelerde bulunan lifler organik sindirim için en iyi türlerdir. Bunlar ek olarak bağırsak mukozasında bir jel oluşturan ve böylece suyu kendilerine bağlayan peptitler benzer biçimde başka bileşikler de ihtiva eder. Kabızlıktan şikayetçi hepimiz için ideal besinlerdir.
Sindirim süreçleri ve bağırsak boşalması su ile sağlanır. Kafi sıvı alımı bu yüzden oldukça önemlidir. Su, bağırsak hacmini arttırır ve sindirimi uyarır. Su metabolizmayı hızlandırır ve toksinlerin atılmasını sağlar.
Bunlar haricinde bilhassa kabızlığa karşı etkili besinler de vardır.
Chia Tohumu
Yalnız 2 yiyecek kaşığı chia tohumu tüketmek ortalama 11 gram lif sağlar ve kabızlığa karşı ilk tercihlerden biridir. Araştırmalar, artan lif alımının dışkıyı yumuşattığını ve bağırsakları temizlediğini gösteriyor.
Yaban Mersini
Yaban mersini mükemmel bir lif deposudur, bundan dolayı hafifçe bir müshil görevi görür. Ek olarak çilek ve ahududu benzer biçimde öteki orman meyveleri de kabızlığa karşı etkilidir.
Baklagiller
Fasulye, mercimek, bezelye… Bakalgiller yüksek düzeyde lif ihtiva eder, bundan dolayı bağırsakları çalışmaya teşvik ederler.
Keten Tohumu
Keten tohumu yağlar (omega 3) ve protein açısından zengindir ve kronik kabızlıkta kullanılabilen bir organik müshildir.
Baharatlar
Biber, kimyon, tarçın ve zencefil benzer biçimde yoğun aromaları olan ve vücudu temizlemeye teşvik eden baharatlar da kabızlığa karşı etkilidir.
Yeşillikler
Marul benzer biçimde lif bakımından varlıklı besinler iyi sindirimin en iyi arkadaşlarından biridir. Yatmadan ilkin kendinize marul ile bir kase salata hazırlayabilirsiniz.
Kefir
Kefir besinler ve probiyotiklerle doludur. Bundan dolayı lif içermemesine karşın sindirim üstünde pozitif tesiri vardır. Yoğurt da benzer bir içeriğe haizdir. İçeriğindeki probiyotiklerle sindirim sağlığına destek sunar.
Yeşil Çay
Sıhhatli yeşil çayın yararlarından biri de sindirimi uyarmasıdır. İçerdiği belirli oranda kafein yardımıyla metabolizmayı daha süratli emek vermesi için de uyarır.