AA
Asya’da yoğun veri gündemine giriliyor.
17 Nisan ile süregelen haftanın veri takviminde, salı günü Çin ekonomisinde gelişme, endüstri üretimi ve perakende satışlar, çarşamba günü Japonya’da kapasite kullanım oranı ve endüstri üretimi, perşembe günü Japonya’da dış tecim açığı verileri takip edilecek.
Hafta içinde Singapur Merkez Bankası siyaset faizini değiştirmezken, bankadan meydana getirilen açıklamada daha çok sıkılaştırmanın ekonomik aktiviteye zarar verebileceği açıklandı.
Söz mevzusu gelişmeler ve meşhur yatırımcı Warren Buffet’ın Japon şirketlerine yatırım yapmış olduğu ve bu yatırımları artıracağını açıklamasının da etkisiyle Japonya’da Nikkei 225 endeksi, haftalık bazda yüzde 3,54 kıymet kazanmıştır.
Cenup Kore Merkez Bankası faizi sabi tuttu
Cenup Kore Merkez Bankası da siyaset faizini beklentilere paralel olarak yüzde 3,50’de durağan(durgun) bıraktı.
Çin’de ihracat martta senelik yüzde 14,8 arttı
Öte taraftan, Çin Merkez Bankası’ndan (PBoC) meydana getirilen açıklamada, Başkan Yi Gang ile Fed Başkanı Jerome Powell’ın 2022’den bu yana ilk kez karşı karşıya görüştükleri duyurulurken, ülkede açıklanan verilere nazaran, ihracat martta senelik yüzde 14,8 artış, ithalat ise yüzde 1,4 azalış kaydetti.
Böylece martta dış tecim fazlası 88,2 milyar dolar oldu.
Çin’de enflasyon martta senelik yüzde 0,7 terfi etti
Çin’de TÜFE martta senelik yüzde 0,7 artarken, ÜFE yüzde 2,5 geriledi. Analistler, bilhassa ÜFE’deki gerilemenin küresel talepte azalmaya işaret ettiğini ve Çin ekonomisine ilişkin endişeleri artırdığını belirtti.
Japonya Merkez Bankası ücret artışlarının devam edebilececeğine işaret etti
Geçen hafta Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanlığı görevine atanan Kazuo Ueda, ilk internasyonal toplantısında, küresel durgunluk yaşanacağını öngörmediklerini ifade ederek, Japonya’da ücret artışlarının devam edebileceğini bildirdi.
Japonya’da ÜFE’deki artış martta yüzde 7,2’ye gerilese de beklentilerin üstünde kaldı, çekirdek makine siparişleri ise senelik yüzde 9,8 artışla öngörüleri geride bıraktı.