Fransa Ulusal Meclisi, hükümeti, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’a siyasal sığınma hakkı vermeye çağıran önergeyireddetti.
Ulusal Meclis’in resmi web sitesinde yer edinen bilgilere gore, Assange’a siyasal sığınma hakkı vermeye çağıran önerge 17’ye karşı 31 oyla reddedildi.
Değişik siyasal partilerden oluşan bir grup milletvekilinin Ulusal Meclis’e sunmuş olduğu önergede, basın özgürlüğü kapsamında bireylerin özgürlüğünün korunması gerektiği vurgulandı.
Önergede, bu özgürlüğün Julian Assange söz mevzusu olduğunda ihlal edilmiş olduğu açıklandı.
“ASSANGE, ABD’NİN CASUSLUK FAALİYETLERİNİ ORTAYA ÇIKARDI”
Assange’ın ABD’nin Paris’teki casusluk faaliyetlerini de ortaya çıkardığına atıfta bulunulan önergede, Fransa’nın Julian Assange’a siyasal sığınma hakkı borçlu olduğu ifade edildi.
Önerge, 10 Nisan’da ilk turu düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak aşırı solcu adaylardan Boğun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi lideri Jean-Luc Melenchon ve Fransa Komünist Partisinden (PCF) Fabien Roussel tarafınca da destekleniyordu.
ASSANGE’IN DAVA SÜRECİ
Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 2010’da, aralarında ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren fazlaca sayıda gizli saklı belgeyi yayımlamıştı.
ABD’nin casuslukla suçlamış olduğu ve iadesini istediği Assange, hakkında saldırı ve cinsel rahatsız etme suçlamalarıyla oluşturulan davalar için İsveç’e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Assange, Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle özgür bırakılma şartlarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuştu.
Mahkeme, Assange’ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange’ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.
Duruşmaların peşinden 4 Ocak 2021’de Assange’ın intihar riskinin yüksek bulunduğunu ve ABD hapishanesinde hususi yönetimsel önlemlere doğal olarak tutulacağını, bilhassa de danışma topluluğunun kendisine düşman olması sebebiyle “gerçek bir risk altında” olduğu nedeni öne sürülerek ABD’nin iade talebi reddedilmişti. ABD ise karara itiraz etmişti.
ABD, temyizi kazanabilmek için WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı ve hapis cezasını ülkesi Avustralya’da çekebileceği taahhüdünde bulunmuştu.
Müdafa ekibi ise CIA’in, Assange’ı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinde saklandığı sırada kaçırma ve öldürme planı yaptığına ilişkin haberleri dayanak göstererek can güvenliğine vurgu yapmıştı.
10 Aralık’ta Yüksek Mahkeme, verilen teminatları kafi bularak alt mahkemenin kararını bozmuş ve Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti.
Bunun üstüne Assange’ın müdafa ekibi, davayı Yargıtay’a taşımak için Yüksek Mahkeme’ye izin başvurusunda bulunmuştu.