Euro Bölgesi’nde ağustosta yüzde 9,1 olan senelik enflasyon, eylülde yüzde 9,9’a yükselerek üstün derece elde etti.
Bugün küresel piyasaların odağında olan Euro Bölgesi’nin eylül ayı enflasyonu verisinin, senelik bazda yüzde 9,9’a yükseldiği açıklandı.
Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen besin ve enerji fiyatlarının, Euro Bölgesi’nin enflasyonunu artıran en mühim faktörler olduğu açıklandı.
Enflasyonun aylık artışı yüzde 1,2 oldu
Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine bakılırsa, Euro Bölgesi nihai tüketici tutarları endeksi (TÜFE) eylülde, geçen senenin aynı ayına bakılırsa yüzde 9,9 artarken, aylık bazda ise yüzde 1,2 terfi etti.
Beklenti enflasyonun yüzde 10 artması yönündeydi
Eurostat’ın verilerine bakılırsa eylül ayı için öncü enflasyon yüzde 10 olarak açıklanmıştı. Reuters anketine katılan ekonomistler, euro bölgesinde TÜFE’nin yüzde 10 artacağını tahmin etmişlerdi.
Çekirdek enflasyon senelik bazda yüzde 6 arttı
Euro Bölgesi’nde enerji ve işlenmemiş besin tutarları hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon, senelik bazda yüzde 6 artarak yüzde 6,1’lik beklentilerin hafifçe altında geldi. Çekirdek enflasyon eylülde, bundan önceki aya bakılırsa yüzde 0,9 ile beklentilere paralel olarak terfi etti.
Euro Bölgesi’nde en yüksek enflasyon Estonya’da
Euro Bölgesi’nde senelik bazda en yüksek enflasyona haiz ülkeler yüzde 24,1 ile Estonya, yüzde 22,5 ile Litvanya ve yüzde 22 ile Letonya oldu.
AB’de çift haneli enflasyon ölçüldü
AB’de de ağustos ayında yüzde 10,1 olan senelik enflasyon, eylülde yüzde 10,9 oldu. Böylece, AB’de çift haneli enflasyon ölçüldü. Böylece, AB üyesi 18 ülkede enflasyon çift haneye çıktı.
Bu oran, Portekiz’de yüzde 9,8, İtalya’da yüzde 9,4, Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve İspanya’da yüzde 9, Lüksemburg’da yüzde 8,8, İrlanda’da yüzde 8,6, Finlandiya’da yüzde 8,4, Malta’da yüzde 7,4 ve Fransa’da yüzde 6,2 oldu.
Geçen aylarda da zirve meydana getiren enflasyon, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 2’lik hedefinin üstünde seyrediyor.