Artan enerji maliyetleri sebebiyle açık havada oturan müşterilerden ısıtıcılar için saat başı 5 TL ile 15 TL içinde ücret talep ediliyor.
Tüm Restoranlar Ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, artan maliyetler sebebiyle bazı kafe ve restoranların ayakta kalmak için bu sisteme başvurduklarını söylemiş oldu.
ARTAN MALİYETLER SEBEBİYLE, BAZI KAFE VE RESTORANLAR YENİ SİSTEMLERE BAŞVURDU
Bloomberg HT’den Cemre Nur Karaca’nın haberine bakılırsa;
Metrekaresi minik kafe ve restoranlar artan maliyetler sebebiyle açılış tutarı sistemine geçiş yapmış oldu. Artan besin, kira, enerji ve işçi maliyetleriyle birlikte bazı restoran ve kafeler yeni sistemlere başvurmaya başladı.
DIŞARIDA OTURAN MÜŞTERİLERDEN SAATLİK ISITICI ÜCRETİ ALINIYOR
İstanbul’un bazı semtlerinde metrekaresi minik olan restoran ve kafeler müşterilerden 30-40 TL’nin altında sipariş kabul etmiyor. Öyleki ki restoranların yoğun saatlerinde öğle ve akşam saatlerinde çay-kahve servisi yapılmıyor. Dışarda oturmak isteyen müşterilerden ise saatlik 5 ile 15 TL içinde ısıtıcı tutarı talep ediliyor.
Tüm Restoranlar Ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, restoran ve kafelerin hedef kitleleri doğrultusunda ayakta kalmak amaçlı bu sisteme başvurduklarını söylemiş oldu. Bingöl sözlerine şöyleki devam etti; “Sektörümüz bu restoranlardaki ücretlendirmeyle ilgili haksızca eleştirildi. Her işletmenin kendine bakılırsa bir hedef kitlesi vardır. Bu tür sistemi tatbik eden işletmeler kendi alan kişi potansiyeline bakılırsa doğru bir sistem uyguluyor. Bir çok sektörde alanda lüks, orta ve düşük şeklinde seçme alternatifleri var.”
“DÜNYADA YAŞANAN GIDE VE ENERJİ KITLIĞI BİZLEREDE YANSIYOR”
“Artan enerji maliyetleri, besin fiyatlarındaki yükseliş, dünyada yaşanmış olan besin kıtlığı, enerji kıtlığı bizlere de yansıyor ve etkileniyoruz. Artan maliyetler sebebiyle zarar etmemek için bu sisteme başvuruyorlar. Mantık şöyleki işliyor, restoranıma geliyorsan bana baştan 30-40 TL vereceksin, sonrasında oturacaksın. Ben buna saygı duyuyorum, istemeyen alan kişi buraya gitmeyebilir.”
“KUVER SİSTEMİ ZATEN VARDI”
Kuver sisteminin geçmişten günümüze bir çok restoranda aslına bakarsan uygulandığını söyleyen TÜRES Başkanı Ramazan Bilgöl, ”Birçok işletmede aslına bakarsan kuver sistemi var. Bu sistem aslına bakarsan bir çok yerde uygulanıyordu. İşletmelere 30-200 bin TL arası elektrik faturaları geliyor. İşletmenin amacı hem müşteriyi memnun etmek, hem de kâr etmek. Kuver sistemiyle geçmişte bu daha düşük fiyatlamalarla alınıyordu. Şimdi maliyetler artınca bu fiyatlar da terfi etti.” diye konuştu.
“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ORTA GELİRE UYGUN RESTORAN KALMAYACAK”
Sektörde orta gelir bütçesine uygun restoran ve kafe kalmayacağını ifade eden Bingöl, “Sektörümüzde tarihte görülmemiş bir ayrışım olacak. Bir tek lüks segment ve alt segment duracak ve orta segment ortadan kalkacak. Burada da alan kişi kendi bütçesine ve kurallarına bakılırsa olan işletmelere gidecek” dedi.
“KÜÇÜK İŞLETMELER AYAKTA KALMAK İÇİN BU SİSTEME BAŞVURUYOR”
Happy Moon’s Group Yönetim Kurulu Başkani Hüseyin Aymutlu, “Bazı minik işletmelerin bu şekilde bir sisteme başvurmalarını düzgüsel karşılıyorum. Şu anki maliyetlerden gidersek bunu bir çıkış noktası olarak düşünmüş olabilirler. Bu aslen müşteriyi yitirmek demek fakat buna bile gereksinim duyuyor bazı kafe ve restoranlar. İşletmenin metrekarelerinden dolayı işletmenin ayakta kalabilmesi için bir seçenek olarak görüyorlar. Maliyetlerin artması ve bunun menülere yansıması müşterileri kırmızı et yemeğinden tavuk ürünlerine yöneltmiş olabilir. Fakat gene de ciroda yansıması ağırlık anlamında pek bir şey değiştirmiyor.“ dedi.
Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Kaşıbeyaz ise, “Büyük restoranların bu artan maliyetleri bu şekilde müşterilerimize yansıtma şeklinde bir durumumuz yok. Fakat minik işletmelerde artan maliyetler restoranları bunu halletmeye itmiş olabilir. Doğal ki akşam ve öğle saatine denk gelen saatlerde işletmeyi kapatmayı istemiyor olabilirler.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.