Anemi, demir eksikliği sebebiyle kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalmadır ve ciddi sıhhat problemlerine niçin olur. İşte demir eksikliğini erken fark etmenizi sağlayacak emareler.
![Demir eksikliğini gösteren 12 İşaret](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/03/18/demir-eksikligini-gosteren-12-isaret_3749.jpg)
Anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin eksikliğini yada hemoglobin seviyesindeki düşüşü ifade eder. Anemi, kandaki demir eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıktığında buna demir eksikliği anemisi denir.
Demir eksikliği anemisi, en sık görülen anemi türüdür. Dkomut emiliminde azalmaya neden olan olan bir sıhhat problemi olanlarda, sindirim sisteminde kan kaybı olanlarda ve jinekolojik kaynaklı kan kaybı olan hanımlarda yaygındır.
Demir eksikliği anemisi yetersiz kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin üretimi ile bağlantılıdır. Buna hamilelik, yetersiz demir alımı, kanama (ağır tane dönemleri yada sindirim kanaması), sindirim sisteminde demirin uygun şekilde emilmesini engellemiş olan kronik bir bağırsak yada otoimmün hastalıklar, romatizmal durumlar, kemik iliği hastalıkları, böbrek hastalıkları, kanser, karaciğer hastalıkları, hiporitoidizm ve AIDS benzer biçimde birçok değişik durum niçin olabilir.
DEMİR EKSİKLİĞİNİ GÖSTEREN 12 İŞARET
Bilhassa anemi hafifse, demir eksikliği emarelerini saptamak oldukça zor olsa gerek. Sadece demir eksikliğini erken fark edebilmenizi sağlayacak bazı hususi işaretler vardır.
İşte demir eksliğini gösteren 12 işaret.
1. Normalden Daha Nefes Cilt
Normalden daha nefes cilt, düşük demir seviyelerinin yaygın bir işaretidir. Çoğu zaman doktorların demir eksikliği emaresi olarak aramış olduğu ilk şeylerden biridir. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin kana kırmızı rengini verir. Sadece anemi olduğunuzda, hemoglobin seviyesi daha düşüktür. Netice olarak kan daha azca kırmızıdır.
Demir eksikliğinde cilt renginin yada sıcaklığının bir kısmını kaybedebilir. Sadece gene de, bu işaret çoğu zaman bir kişinin demir eksikliği yaşamış olduğu sonucuna varmak için tek başına kafi değildir. Anemi ile ilişkili solgunluğa ek olarak alt göz kapaklarının iç kısmındaki nefes renk birlikte rol alır. Teşhisi güçlendirmek için bu minik testi yapın:
Aynada kendinize bakarken göz kapağınızı aşağı çekin. İç katman parlak kırmızı ise problem yok. Öte taraftan, pembe yada oldukca açık sarı ise, demir eksikliği çekiyor olabilirsiniz. Daha koyu tende kişilerde göz kapağı demir eksikiğinin fark edilmiş olduğu tek bölge olabilir.
Solgunluk vücudun her yerinde görünebileceği benzer biçimde bir bölgeyle sınırı olan da olabilir. Yalnız yüz, diş etleri, dudak içi yada tırnaklar solgunlaşabilir.
2. Baş Ağrısı
Demir eksikliği bilhassa tane gören hanımlarda baş ağrısına niçin olabilir. Araştırmalar, burada birkaç faktörün rol oynaıdğını gösteriyor. Esas olarak dopamin ve östrojen seviyeleri ile ilgili bir sorun yaşanır. Sık ve tekrarlayan baş ağrıları demir eksikliğinin bir emaresi olabilir. Ek olarak çoğu zaman bitkin gözlere haiz olmakla ilişkilendirilirler.
3. Kuru ve Hasarlı Cilt ve Saç
Demir eksikliği cildi ve saçı kuru ve hasarlı hale getirebilir. Kandaki hemoglobin seviyesi düşükse, hücrelere kafi oksijen sağlanamaz. Cilt ve saç oksijensiz kalır, kurur ve zayıflar. Demir eksikliği bu yüzden saç dökülmesine de yol açabilir. Günlük yıkama ve tarama esnasında bazı saçların dökülmesi tamamen normaldir. Sadece büyük miktarlarda saç kümeleri kaybediyorsanız, bunun sebebi demir eksikliği olabilir.
4. Kırılgan Tırnaklar
Kırılgan yada kaşık şeklindeki tırnaklar, demir eksikliğinin birazcık daha azca görülen bir emaresidir. Bu duruma koilonychia (koilonişya) denir. Kolayca ufalanan ve çatlayan kırılgan tırnaklarla karakterizedir. Tırnaklar ek olarak kaşık şeklini alır, tırnağın ortası içe çöker ve kenarları kıvrılarak yuvarlak, kaşık benzeri bir görünüm alır. Sadece bu ender görülen bir durumdur.
Bu bozukluk, demir eksikliği olan kişilerin bir tek yüzde 5’inde görülür sadece çoğu zaman ciddi vakalarda ortaya çıkar. Kırılgan yada kaşık şeklindeki tırnaklar bu yüzden oldukça şiddetli bir demir eksikliği anemisine işaret eder.
5. Acayip İstekler
Acayip yiyecekleri yada yiyecek olmayan maddeleri yeme dürtüsüne pika denir. Pika hastalığına haiz olan kişiler çoğu zaman kil, toprak, kir, tebeşir yada kağıt yiyecek için can atarlar. Bu, bir demir eksikliği emaresi olabilir. Araştırmalara gore, bu his hamilelik esnasında oldukca daha çok ortaya çıkar.
6. Depresyon ve Anksiyete
Demir eksikliği anemisi erişkinlerde depresyon ile de ilişkili olabilir. Demir eksikliği olan hamileler de depresyon için daha yüksek risk altındadır.
7. Olağandışı Bitkinlik
Oldukça bitkin duymak, demir eksikliği anemisinin en yaygın emarelerinden biridir. Bu bitkinlik, vücudunuz hemoglobini yapmak için gerekseme duyduğu demire haiz olmadığında ortaya çıkar. Daha azca hemoglobin, daha azca oksijen anlama gelir. Dokular ve kaslar daha enerjisiz kalır. Kalp de oksijenden varlıklı kanı vücuda taşımak için daha oldukca çalışmak zorundadır. Netice olarak, daha azca enerjiye haiz olan bir vücut, olağandışı bir bitkinlik hisseder.
Sadece, tek başına bu emareye dayanarak demir eksikliğini teşhis etmek zor olsa gerek. Bitkinlik yada uykusuzluk çoğu zaman çağıl ve etken bir yaşamın parçası olarak kabul edilir. Bundan dolayı bitkinlik çoğu zaman düzgüsel olarak kabul edilir ve geçeceği düşünülür. Sadece, demir eksikliğine bağlı bitkinlik öteki güçsüzlüklerle el ele gidebilir. Sizi sinirlendirebilir, migren ataklarına niçin olabilir yada konsantrasyon güçlüğü çektirebilir. Bu durumların aynı anda yaşanması çoğu zaman demir eksikliğine işaret eder.
8. Nefes Darlığı
Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinizin vücudumuzda oksijen taşımasını sağlar. Demir eksikliğinde hemoglobin düzeyi düşük olduğunda oksijen düzeyi de düşüktür. Bu, kaslarınızın yürüyüş dahil düzgüsel aktiviteleri gerçekleştirmek için kafi oksijen alamadığı anlamına gelir. Vücut daha çok oksijen almaya çalışırken nefes alma hızı artar. Bundan dolayı nefes darlığı, anemisi olan kişilerde sık görülen bir durumdur. Nefes darlığı çekiyorsanız ve merdiven çıkmakta yada yürümekte problem yaşamaya başladıysanız demir eksikliği söz mevzusu olabilir.
9. Kalp Çarpıntısı
Demir eksikliği anemisinin bir başka emaresi de kalp çarpıntısıdır. Demir eksikliğinde, düşük hemoglobin seviyeleri kalbi oksijen taşımak için daha çok çalışmaya zorlar. Bu, düzensiz kalp atışlarına yada kalbinizin anormal derecede süratli attığı hissine yol açabilir. Bundan dolayı demir eksikliği kalbinizi etkileyen hastalıkları da kötüleştirebilir.
10. Huzursuz Bacaklar
Demir eksikliği huzursuz bacak sendromunda da rol oynar. Bu durum bacaklar istirahat halindeyken kuvvetli bir halde hareket etme dürtüsüne niçin olur. Ek olarak ayaklarda ve bacaklarda hoş olmayan kaşıntı hissine niçin olabilir. Bu bozukluk çoğu zaman geceleri oldukca görülür, bu da uyumakta zorluğa niçin olur. Huzursuz bacak sendromunun sebepleri hemen hemen tam olarak anlaşılamamıştır. Sadece demir eksikliği anemisi olan kişilerin bu sendromu yaşama riski 6 kat daha fazladır.
11. Soğuk Eller ve Ayaklar
Demir eksikliği, ellere ve ayaklara oksijen gelmesinin azalmasına niçin olur. Bazı insanoğlu soğuğu daha kolay hissedebilir yada devamlı olarak soğuk el ve ayaklara haiz olabilir.
12. Daha Sık Enfeksiyonlar
Demir, bağışıklık sisteminin muntazam emek vermesi için lüzumlu olduğundan, demir eksikliği enfeksiyon riskini artırabilir.
DEMİR AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER
Demir eksikliğinizin rejiminizdeki demir yetersizliğinden kaynaklanıyorsa demir açısından varlıklı yiyecekler yiyerek problemi çözebilirsiniz.
Demirin iki ana formu vardır: Hem demir ve hem olmayan demir. Bitkiler ve demirle zenginleştirilmiş gıdalar bir tek hem olmayan demir ihtiva eder. Hayvansal kökenli gıdalar ise her iki formu da ihtiva eder sadece esas olarak hem demir ihtiva ederler. Dengeli bir rejim sağlamak için rejiminize her iki demir formunu da dahil etmek gerekir.
Vücudun hem olmayan demirin bir tek yüzde 2 ila 20’sini emebildiği, hem demirin ise yüzde 15 ila 35’ini emdiği bilinmektedir.
Demir açısından varlıklı besinler şunlardır:
– Kırmızı et, sakatat, tavuk ve hindi
– Ispanak ve lahana benzer biçimde koyu yapraklı sebzeler
– Kuru üzüm ve kayısı benzer biçimde kuru meyveler
– Bezelye, fasulye ve öteki baklagiller
– Deniz ürünleri
Rejim takviyeleri de kullanabilirsiniz. Sadece dkomut takviyeleri almak yan etkilere niçin olabileceğinden takviyeler bir tek bir uzman tavsiyesiyle alınmalıdır.