Zirai ilaçlama hava aracı olarak tasarlanan ZİHA’larla daha sıhhatli ve süratli netice alınıyor. İnsan elinin erişmesi zor arazilerde de ilaçlama verimini artırıyor.
Artık çiftçiler de hızla gelişen teknolojinin nimetlerinden yararlanıyor. Bitlis’teki çiftçiler, teknolojiye ayak uydurarak zirai ilaçlama hava aracı (ZİHA) ile ziraat alanlarında ilaçlama yapıyor. Bu yöntem ile aynı anda daha çok alan ilaçlanıyor ve ekin zarar görmüyor.
Akıllı ziraat uygulamaları destekleniyor
İHA’nın haberine bakılırsa, “Kırsal Kalkınma Desteklenmesi Programı Kırsal Altyapı Yatırımları B İş Planı” çerçevesinde akıllı ziraat uygulamaları alt başlığında desteklenen ZİHA ile çiftçiler, hem iş enerjisini hafifletmiş olacak hem de süre kaybını önlemiş olacak.
ZİHA, buğday tarlasında pas hastalığına karşı ilaçlama yapmış oldu
Ziraat ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 bağışlama desteği verdiği ZİHA ile ziraatçi Halil Süleymanoğlu, buğday tarlalarında pas hastalığına karşı ilaçlama yapıyor.
Traktör tekerlekleri ziraat arazisine zarar veriyordu
Mevzuyla ilgili Bitlis İl Ziraat ve Orman Müdürlüğü’nden meydana getirilen açıklamada, “Traktör ile meydana getirilen zirai mücadelede, traktör tekerlek iz genişliğinden dolayı ürünlerde yüzde 3’e varan kayıpların oluştuğu, iş gücü ve süre kaybının oldukça olduğu, makine ekipman amortismanlarıyla birlikte bu yöntemin ekonomik anlamda rantabl olmadığını, sadece ZİHA ile meydana getirilen savaşım yönteminde bu risklerin ortadan kaldırıldığı, yöntemin daha ergonomik ve ekonomik bulunduğunu tespit ettik.” denildi.
“Günde 700 dekar alanı fazladan ilaçlıyoruz”
Bitlis’in Ahlat ilçesinde çiftçilik meydana getiren Halil Süleymanoğlu ise, bu şekilde günde 700 dekar alanı fazladan ilaçladıklarını belirtti.
“ZİHA’dan ilkin meydana getirilen ilaçlama ekine zarar veriyordu”
Süleymanoğlu, “Biz bu ZİHA’lardan ilkin traktörlerle ekinlerimizi ilaçlıyorduk. Bu şekilde ilaçlama yaparken büyük bir zarar yaşıyorduk. Traktörün ekinlere ve toprağa verdiği zararlardan dolayı büyük bir sorun yaşıyorduk. Bu tarz şeyleri bertaraf etmek için ZİHA kullanmayı tercih ettik. Hem de bu şekilde teknolojiden yararlanmak istedik. Ekinlerimizi hem zamansal hem de oldukça güzel bir kalitede ilaçlamış olduk.
Bitlis’te ilk ZİHA kullanımı
Biz bunu Bitlis’te ilk yaptık. Bundan sonrasında tüm arkadaşlara bunu öneriyoruz. Daha ilkin günde 200-300 dekar sadece ilaçlama yapabiliyorduk fakat şimdi ZİHA ile günde 1.000 dekar alanda ilaçlama yaptık.” dedi.