Uygulama içi satın alıma dayalı bir iş modeliyle çalışan uygulamaların sayısı oldukça oldukca. Bunlar indirmesi parasız olsa da, bazı özelliklerini kullanıcılara belirli bir ücret karşılığı sunuyor ve bu ücret kimi süre tek seferliğe mahsus olurken, kimi süre de aylık yada senelik olarak yenileniyor.
Jeff Johnson adlı bir geliştirici, parasız benzer şekilde görünen bazı uygulamaların kullanıcıları para tuzağına çektiğini ifşa etti. Johnson’a gore Apple’ın Mac App Store’unda yer edinen In-App Purchase (uygulama içi satın alma) özellikli uygulamaların birçoğu, kullanıcı para ödemediği müddetçe hiçbir işlevinin kullanılmasına izin vermiyor.
Bazı parasız uygulamalar para ödemeden çalışmıyor
Sözgelişi Mac App Store’da bulunan GCalendar for Google Calendar adlı uygulama, hiçbir ücret ödemeden indirilebiliyor. Kendisini “Google Takvim hesabınızla ilgili işlemleri yapabileceğiniz en iyi uygulama” olarak tanıtan GCalendar’ın sunmuş olduğu özellikler ise parasız değil, kullanmak için lisans almanız gerekiyor.
Jeff Johnson’un açıklamasına gore, GCalendar for Google Calendar benzer şekilde kendisini parasız bir halde pazarlayan ve kullanıcıdan para isteyen birçok uygulama daha var ve bu uygulamaların geliştiricileri, App Store’daki “En İyi Parasız Uygulamalar” kısmına çıkabilmek için Apple’ın politikalarını kötüye kullanıyor.
Jeff Johnson mevzuyla ilgili açıklamasında Apple’ın kullanıcıları bu tür dolandırıcılıklara karşı korumadığını iddia ederek şunları söylemiş oldu:
Sorun, uygulamaların App Store İnceleme Yönergelerini ihlal etmesi değildir. Kim bilir bunlar tamamen Apple’ın kontrolünde, hazzı, belirsiz, değişen, görmezden gelinemeyecek kurallardır. Sorun şu ki: App Store, bunun benzer şekilde belirgin dolandırıcılıklarda bayağı fazla para yitirme tehlikesi olan kullanıcıları korumuyor.
Bu şekil uygulamaları satın almadan ilkin iki kez düşünmenizde yarar var. Eğer aynı işlemi parasız bir halde yapmanızı elde eden alternatif bir uygulama var ise ona yönelebilirsiniz. Bunu algılamak için internette minik bir araştırma yapmanız kafi. Ek olarak satın alırken kredi kartı bilgilerinizi vermekten çekiniyorsanız, sanal kart oluşturarak risklere karşı banka hesabınızı koruyabilirsiniz.
Sizler bu mevzuda neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda yada SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.