Geçtiğimiz ayın sonunda düzenlenen Teknofest etkinliğinde Baykar tarafınca üretilen yeni insansız harp uçağı Bayraktar Kızılelma için Ukrayna’dan motor tedarik edildiğini öğrendik. Bugün ise uçağın ilk prototipi ile Ivchenko AI-21 motorunun entegrasyon çalıştırma testi tamamlandı. Özetlemek gerekirse ilk kez motoru ateşlendi.
Bayraktar Kızılelma hakkında her şey: Özellikleri, motorları ve cephaneleri!
Bayraktar Kızılelma için Ukrayna’nın halihazırda 20’den fazla motor teslimi yaptığını ve bu sürecin herhangi bir kesinti olmadan devam ettiğini biliyoruz. Dolayısıyla prototipleri ve seri üretim modelleri herhangi bir motor tedarik sıkıntısı yaşamadan plana uygun bir halde geliştirilebilecek.
![](https://i0.wp.com/shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/09/bayraktar-kizilelma-motor-atesleme-1.jpg?resize=1170%2C658&is-pending-load=1#038;ssl=1)
Bu yerli insansız harp uçağı da tıpkı Akıncı’da olduğu benzer şekilde A, B ve C şeklinde değişik kabiliyetlere haiz minimum 3 prototip ile karşımıza çıkacak. Bu araçlarda ise Ivchenko üretimi AI-25 varyantı olan AI-25TLT (16,5 kN) ve AI-322F (41 kN) kullanılacak.
Toplamda ise 4 prototip üretileceği belirtiliyor. Bunlar da 1 tane AI-25TLT Kızılelma-A, 1 tane AI-322F Kızılelma-B ve 2 tane AI-322F Kızılelma-C olacak. Şu ana kadar ise 20’den fazla sayıda motorun teslim edilmiş olduğu yönünde bir iddia mevcut.
Buna ek olarak, gelecek dönemde tıpkı Bayraktar TB2, modellerinde olduğu benzer şekilde yerli motora dönüş yönünde de bazı emekler var. Hatta TEI tarafınca üretilen TEI-TF6000 turbofan motorunun ilkin 6.000 lbf (26,5 kN) sonrasında ise 10.000 lbf (44,5 kN) itki gücüne haiz versiyonları Kızılelma ile denenecek.
Bayraktar Kızılelma için paylaşılan ilk verilere baktığımızda aslen oldukça umut vadeden bir prototipin karşımıza çıkacağını görüyoruz. Zira bu hava aracı TB2 ve Akıncı’nın yapay zeka özelliklerinin yanı sıra F-16 ve F-35’te gördüğümüz bazı yenilikleri de bununla birlikte getirecek. Ek olarak SİHA’lara nazaran yüksek manevra kabiliyetine haiz olacak. Fakat bunun F-16’lar ile dog fight -it dalaşı- yapabileceği anlamına gelmediğini belirtelim.
Envantere alınacak ilk modellerin Subsonic doğrusu 800+km hıza çıkması planlanıyor. Gelecek dönemde ise transonik (1000+ km/s) ve supersonic (1200+ km/s) modellerin karşımıza çıkması oldukça ihtimaller içinde. Ek olarak TB3’lerin de kullanılacağı TCG Anadolu amfibi atak gemisine de iniş-kalkış yapabileceğini, F-16’larda kullanılan AESA radarına haiz olacağını ve F-35 benzer şekilde gövde içinde cephane taşıyarak (ek olarak yapımında kullanılan malzemeler ve boyası yardımıyla) düşük radar görünümüne haiz olacağını da açıklayalım.
Bayraktar KIZILELMA, yeni nesil harp uçakları (F-35 ve MMU/TFX), insansız hava araçları (TB2- Akıncı, Anka ve AKSUNGUR benzer şekilde) ve haber alma birimleri (AWACS uçakları) ile haberleşebilecek. Dolayısıyla onların görmüş olduğu hedefleri kendi görüyormuş benzer şekilde hareket edip vurabilecek. Asli görevleri havadan karaya olacak. Naturel havadan havaya cephanelerini da taşıyacak. Fakat bu özelliğin harp uçaklarına karşı değil, İHA-SİHA-TİHA ve helikopter benzeri hava araçlarına karşı kullanılması ümit ediliyor.
Özet olarak söylemek gerekirse, Bayraktar KIZILELMA (MİUS), MMU (Ulusal Muharip Tayyare) üretilene kadar F-16’larla, üretildikten sonrasında da MMU’lar ile birlikte göreve çıkabilecek. Bzen onların yüksek maliyetli operasyonlarını üstlenecek kimi süre de gizli saklı saklı haber alma görevlerine çıkacak. Lüzumlu görülen durumlarda ise taşıyabileceği oldukca çeşitli sayıdaki cephanesi (14+) ile her türlü hedefi imha edebilecek.
Bu sebeple pek oldukca havadan karaya senaryoda F-16 ve F-35’lere Akıncı ve Hürjet’ten daha iyi bir alternatif olacağı tahmin ediliyor. Yalnız havadan havaya görevlerde onların yerini en azından şimdilik alamayacak benzer şekilde duruyor. Naturel transonik ve supersonic modelleri geliştirilirse, o zamana kadar edinilecek edinim ile malum sınırları zorlayabilir.
Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı dikkatsizlik etmeyin!