Almanya Başbakanı Olaf Scholz, tüketicileri ve şirketleri yüksek enerji maliyetlerinden korumak için 200 milyar euro değerinde fon oluşturulacağını bildirdi.
Almanya, Rusya’nın Şimal Akım 1 naturel gaz boru hattı üstünden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya…
Alman hükümeti, tüketiciler için Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan doğalgaz fiyatlarının düşmesi icap ettiğini vurguluyor.
Kovid-19 salgını sebebiyle video konuşma yöntemiyle yapmış olduğu basın toplantısında “Alman hükümeti tutarları düşürmek için her şeyi meydana getirecek” diyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, tüketicileri ve şirketleri yüksek enerji maliyetlerinden korumak için 200 milyar euro değerinde fon oluşturulacağını bildirdi.
2024’ün nisan aylarına kadar yürürlükte duracak
Alman hükümetinin tüketicilere gaz vergisi uygulama planlarından vazgeçeceğini ve artan faturaları frenlemek için bir gaz fiyatı üst sınırı getireceğini belirten Scholz, Almanlara enerji mevzusunda bu yardım önlemlerinin 2024’ün mart yada nisan aylarına kadar yürürlükte kalacağını söylemiş oldu.
200 milyar euroluk fonla işletmeler desteklenecek
Gaz vergisine artık gerekseme kalmadığını ve oluşturulacak 200 milyar euroluk fon ile şirketleri destekleme olanağına haiz olacaklarını aktaran Scholz, uzmanlardan oluşan kurulun, enerjide tavan fiyatla ilgili ayrıntılar üstünde çalışacağını da kaydetti.
“Gaz fiyatına üst sınır getirilmesi gaz tasarrufunu teşvik etmeli”
Iktisat ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck de enerji krizinin bir ekonomik ve toplumsal krize dönüşme tehdidi oluşturduğunu söylemiş oldu.
Habeck, “Gaz fiyatına üst sınır getirilmesi gaz tasarrufunu teşvik etmeli.” dedi.
“Bir enerji savaşı içindeyiz”
Maliye Bakanı Christian Lindner ise Rusya tarafınca durdurulan gaz kaynaklarına değinerek, “Bir enerji savaşı içindeyiz.” ifadesini kullandı.
Lindner, gerektiğinde Almanya’nın ekonomik enerjisini seferber edeceğini belirterek, bugün açıklanan önlemlerin ülkede enflasyonu körüklememesi icap ettiğini söylemiş oldu.