Beslenme ve egzersiz solunum sağlığını iyileştirir ve bilhassa akciğerleri etkileyen hastalıkları uzak tutmaya ve iyileştirmeye destek olan gıdalar vardır. İşte akciğer sağlığı için 12 besin.
![Akciğerleri iyileştiren 12 gıda](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/04/18/akcigerleri-iyilestiren-12-gida_6850.jpg)
Nefes alındığında akciğerlere oksijen gelir, kan kanalıyla vücudun tüm hücrelerine yayılır ve nefes verdiğimizde hücrelerden gelen karbondioksit dışarı atılır. 24 saatte averaj 15 bin litre hava solunur ve gün içinde 30 dakika ila 1 saat içinde düzgüsel yoğunlukta fizyolojik aktivite uygularsakuygulandığında bu miktar 2 katına çıkar.
Yaşla beraber akciğerdeki alveoller elastikiyetlerini kaybeder, göğüs kafesi sertleşir ve diyafram dahil olmak suretiyle solunum kasları, interkostal kaslar ve sırt kasları verimliliklerini kaybeder. Ve bu süreç sigara içenlerde daha da erken meydana gelir. Bu düşüş eğilimi birçok kişide görülür sadece, asla sigara içmedikleri ve hayatları süresince tertipli fizyolojik aktivite yaptıkları için 70 yaşındaki bazı insanoğlu 40’lı yaşlarında olduğu benzer biçimde aynı nefese haiz olabiliyor.
Nefesinizin düzgüsel olup olmadığını iyi mi anlarsınız?
Göğüs hastalıkları uzmanları tarafınca yaygın olarak kullanılan solunum fonksiyon testleri yaşa, kiloya ve cinsiyete nazaran nefesin durumunu değerlendirmenizi sağlayabilir. Bu kontrol kendi hızınızda, acil etmeden ve durmadan ve düz bir zeminde tertipli olarak yürüyerek 6 dakikada katetmeniz ihtiyaç duyulan minimum mesafenin hesaplanmasından oluşur.
Bu mesafeyi hesaplamak için bu formül uygulanır:
218 + (5,14 x boy santimetre) – (5,32 x yaş) – (1,8 x ağırlık kilogram) + (erkekseniz 51,31, kadınsanız 0).
Örnekler:
45 yaşlarında, 160 santimetre uzunluğunda, 64 kilogram ağırlığında bir karı için minimum mesafe 218 + (5,14 x 160) – (5,32 x 45) – (1,8 x 64) + 0 = 685,8 metredir.
176 santimetre uzunluğunda, 92 kilogram ağırlığında 35 yaşındaki bir adam için 281 + (5.14 x 176) – (5.32 x 35) – (1.8 x 92) + 51.31 = 885,15 metre olacaktır.
Bu değerlerin altındaysanız, değerlendirme için bir göğüs hastalıkları uzmanına danışabilirsiniz.
Akciğerleri iyileştiren 12 besin
Tertipli fizyolojik aktivite ve uygun beslenme akciğer sağlığı için oldukça önemlidir. Uygun beslenme ve egzersiz kronik solunum yolu hastalıklarını (KOAH , astım vb.) ve hatta ciddi koronavirüs vakalarını önlemek için tüm solunum kaslarını çalıştırmanıza izin verir.
İşte akciğerleri iyileştiren 12 besin.
Elma
Su ve lifin yanı sıra C vitamini ve organik asitler içeren elmalar, bilhassa flavonoidler açısından zengindirler. Kuersetin (quercetin) içeren elmalar kuvvetli bir antioksidan güce haizdir, irin önleyicidir ve anti kanser kapasitesiye haizdir.
Kabukları bu bitkisel besinler açısından oldukça varlıklı olduğundan, onları organik satın almak, iyice yıkamak ve soymadan yiyecek en iyisidir.
Çaylar ve naturel meyve suları
Kafi sıvı alımı da akciğerlerin sağlığı için gereklidir. Düşük vücut sıvı seviyelerinin solunum yolu hastalıkları riskini artırdığı bilinmektedir.
Günde minimum 8 bardak su içmek, toksinlerin yok edilmesine destek olmak ve ek olarak solunum yollarında bulunan mukusun atılmasını kolaylaştırmak ve seyreltmek için gereklidir.
Su haricinde, ev yapımı meyve suları ve antioksidan özelliklere haiz nebat çayları benzer biçimde öteki sıhhatli sıvıların içilmesi de akciğer sağlığına destek sunar.
Tavuk suyu
Tavuk suları doyurucu, rahatlatıcı ve sindirim özelliklerinin ötesinde, solunum yollarının işleyişi için oldukça faydalıdır. Mukusun yok edilmesine destek sunar ve iltihabı azaltırlar.
İyi bir tavuk suyu hazırlamak için içine soğan, havuç, şalgam, havuç, kereviz, maydanoz benzer biçimde sebzeleri de ilave edin.
Turunçgiller
Portakal, mandalina ve limon benzer biçimde turunçgiller mükemmel bir C vitamini deposudur. Bu vitamin vücudun savunmasını güçlendirerek solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye destek sunar. Ek olarak doku yenilenmesini hızlandırır ve toksinlerin yok edilmesine destek sunar.
Rejiminize her gün büyük bir bardak portakal suyu eklemek, ihtiyacınız olan 90 mg C vitaminini almanıza destek sunar. Turunçgillerin yanı sıra kivi, domates ve biber de C vitamini bakımından zengindir.
Avokado
Avokado, büyük oranda E vitamini ihtiva eder. Kuvvetli bir antioksidan etkiye haiz olan bu vitaminin günlük alımının yetersiz olması, akciğer hastalıklarının kötüleşmesi ile ilişkilidir.
E vitamini, C vitamini ile ortak şekilde çalışır ve avokado haricinde badem, zeytin, sızma zeytinyağı, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, susam, buğday tohumu, ıspanak ve lahanada da bulunur.
Domates
Olgun domateslerde bulunan karotenoidlerin yüzde 90’ından fazlasını likopen oluşturur. Bu süper antioksidan, hücreleri doku bozulmasına yol açan özgür radikallerden korur, cildin güneş ışınlarına karşı direncini artırır ve akciğer tümörlerinin görülme sıklığını azaltır.
Domateste bulunan likopen pişirildiğinde daha iyi emilir. Ve sızma zeytinyağı ile pişirirseniz, antioksidan tesiri 3 katına çıkar.
Yumurta sarısı
Yumurta sarısı, solunum sağlığı için oldukça yararlı bir gıda olan iyi oranda A vitamini ihtiva eder. Oldukca sayıda solunum yolu hastalıklarında (astım, bronşit, KOAH vb.) hasar görmüş ve iltihaplı mukoza zarlarının bakımı ve yenilenmesi için gereklidir.
Bu vitamin yumurta sarısında ve ek olarak tüm süt ürünlerinde bolca oranda bulunur. Vücudumuzda A vitaminine dönüşen provitamin A ise sarı, kırmızı ve turuncu (havuç, balkabağı vb.) ve parlak yeşil (ıspanak, su teresi vb.) sebzelerde bulunur.
Beyaz et
Tavuk benzer biçimde beyaz etlerin bir virüs kapmanız durumunda, hastalığın daha hafifçe geçirilmesine destek oldukları bilinmektedir. İyileşmeyi hızlandıran ve antioksidan etkiye haiz bir mineral olan çinko bakımından zengindirler. Ek olarak eksikliği daha düşük bir bağışıklık tepkisi ile ilişkilendirilen bir mineral olan selenyum sağlarlar.
Beyaz etin (tavuk, hindi) yanı sıra balık, kuru yemişler, kepekli tahıllar ve baklagiller de çinko ve selenyum açısından varlıklı öteki besinlerdir.
Yağlı balıklar ve Ceviz
Yağlı deniz balıkları omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Bu iyi yağlar, akciğerlerinize iyi bakmak için oldukça lüzumlu olan mükemmel bir irin önleyici etkiye haizdir.
Özgür radikaller (kirlilik, tütün, fena beslenme vb.) solunum yollarının ve akciğer dokusunun iltihaplanmasına niçin olur. Omega 3’ler ise bu iltihabı önler. Omega 3 ek olarak ceviz ve keten tohumunda da bulunur.
Sarımsak
Antioksidan, antiseptik ve antibiyotik özelliklere haiz olan sarımsaklar, bağışıklığı güçlendirme kabiliyetinin yanı sıra solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için de mükemmel yardımcılardır.
İltihap önleme kapasitesi geniş çapta malum bir başka çeşni de zerdeçaldır. Zerdeçal, akciğerler dahil tüm vücudun sağlığı için oldukça iyi bir besindir. Ek olarak, kuvvetli bir antioksidan etkiye haizdir.
Havuç
Provitamin A olarak da adlandırılan antioksidan güce haiz beta karoten, bağışıklık sisteminde mühim bir rol oynar ve kemik, deri ve mukoza zarlarının oluşumuna ve bakımına destek sunar. Bundan dolayı sayısız solunum hastalıklarında (astım, bronşit, KOAH vb.) akciğerin epitel dokularını korur ve hasarlı ve iltihaplı mukoza zarının yenilenmesini destek sunar.
Sarı, turuncu ve kırmızımsı renkli sebzeler ve yeşil sebzeler beta karoten deposudur.
Baklagiller
Kısa sürede meydana getirilen araştırmalar, akciğerlerin genişleme kapasitesini artırabilen ve irin önleyici etkiye haiz olabilen magnezyum açısından zengind baklagillerin tüketimini önermektedir.
Haftada minimum 3 gün bakalgil tüketimi tavsiye edilmektedir.