ABD Başkanı Joe Biden, dünya genelinde demokratik programları desteklemek için 690 milyon dolarlık fon ayırdıklarını, gelecek 3 yıl süresince dünya genelinde demokrasiyi ilerletme hedefiyle 9,5 milyar dolar ayırmak için Kurultay ile beraber emek harcamayı planladıklarını beyan etti.
AA
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince 19 yıl ilkin Irak’ta Saddam Hüseyin’in biyolojik silahlar ürettiği iddiasıyla başlatılan işgal, ülkeye sözü verilen ‘demokrasi’ yerine bedelini sivillerin ödeyeceği büyük bir kaos getirdi.
Libya, Mısır ve Suriye benzer biçimde ülkelerin geldiği fena durumda da ABD’nin büyük tesiri oldu.
Demokrasi Zirvesi’ne eleştiri yağdı
Bu yılki Demokrasi Zirvesi’ne demokratik oldukları ‘şüpheli’ addedilen birçok ülkenin çağrı edilmesi eleştirilmiş ve ABD Biden’ın demokrasi tanımına ‘çifte standart’ nitelemesi yapılmış oldu.
Time dergisi Demokrasi Zirvesi’ne ilişkin, “Biden’ın demokrasi zirvesi ikiyüzlülüğün zirvesi” manşetini attı.
ABD gene bir bölgelere demokrasi götürme ardında
ABD, Kosta Rika, Hollanda, Cenup Kore ve Zambia’nın ev sahipliğinde çevrim içi düzenlenen 2. Demokrasi Zirvesi’ndeki konuşmasında ABD’deki Kurultay baskınına değinen Biden, Amerikalı seçmenlerin ABD demokrasisine zarar veren ‘aşırılık yanlılarını’ reddettiğini söylemiş oldu.
ABD Başkanı, dünya genelinde demokrasilerin güçlendiği, otokrasilerin ise zayıfladığı değerlendirmesinde bulunurken ek olarak Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına karşı demokratik yönetimlerin birlik olarak Kiev’e destek verdiğini söylemiş oldu.
690 milyon dolarlık fon
Demokratik programları desteklemek için 690 milyon dolarlık fon ayırdıklarını duyuran Joe Biden, gelecek 3 yıl süresince dünya genelinde demokrasiyi ilerletme hedefiyle 9,5 milyar dolar ayırmak için Kurultay ile beraber emek harcamayı planladıklarını aktardı.
Biden, değişen teknolojinin demokrasi üstündeki etkilerine de değinerek bu hafta casus yazılımların yasaklanmasıyla ilgili imzaladığı kararnameden bahsetti.