ABD’de 1857 senesinde 21 ton altın sikke ve öteki hazinelerle batan SS Central America gemisinde meydana getirilen keşiflerde ölen 425 kişiden bazılarına ilişik fotoğraflar ilk kez gösterildi.
![ABD'de 21 ton altın sikke ile batan gemiden fotoğraflar çıktı](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/03/30/IMG20220330123519.jpg)
“Altın gemisi” olarak da malum SS Central America, ABD’nin California eyaletinde yeni bulunan bazı zenginliklerle beraber 1857 senesinde Cenup Carolina eyaletinin kıyılarında battı.
425 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
ABD’nin doğu kıyısına dönen 425 şahıs, çıkan bir kasırganın peşinden geminin batmasıyla Atlantik Okyanusu’nun derinliklerine gömüldü.
Gemidekiler, onları varlıklı eden tahminen 21 ton altın sikke ve külçe ile birilikte battı. Bununla beraber, bazı yolcular bununla beraber daha kişisel değere haiz bir şey taşıyorlardı.
İLK KEZ YAYINLANDI
2014’te meydana getirilen bulgu esnasında geminin enkazından kurtarılanlar, fotoğrafçılığın ilk başarı göstermiş ticari biçimi olan dagerreyotipler (metal bir plaka üstünde tutulan tek seferlik bir fotoğraf) ve bir tür cam plaka fotoğrafçılığı olan ambrotiplerdi. Fotoğraflar ilk kez şimdi gösterildi.
ALTINLAR HALA PAYLAŞILAMIYOR
Öteki taraftan SS Central America’nın batığı ilk kez 1988 senesinde bulunmuş oldu. Arkasından enkazdaki kıymetli maden ve eşyaları kurtarmak için emek harcamalar başlatıldı.
SS Central America Projesi’nin eski baş bilimcisi ve tarihçisi Bob Evans, fotoğrafların on yıldan uzun bir süre ilkin kurtarıldığını, sadece okyanus tabanında gemiyle beraber bulunan altın üstünde “çetin bir yasal cenk” bulunduğunu söylemiş oldu.
Bu durum ise bir asırdan fazla bir süre deniz yatağında yattıktan sonrasında bile hala bozulmamış olan fotoğrafların yayınlanmasının gecikmesine niçin oldu.
“SON NEFESLERİNDE BU FOTOĞRAFLARA TUTUNDULAR”
Evans, 1983’ten beri SS Central ABD’yı araştırıyor ve onu “kaybedilmiş ABD tarihinin garip bir parçası” olarak nitelendiriyor.
Evans, “Yolcular için mühim olan şeylerin paraları ve fotoğrafları bulunduğunu görmek inanılmaz bir andı. Son nefeslerini verirken bunlara tutunmuşlardı” diye konuştu.
Öte taraftan, 1850’lerde fotoğrafçılık ABD’de son aşama popüler hale geldi ve California’ya altın aramaya giden insanoğlu evlerindeki sevdiklerine fotoğraf gönderirdi.
“YEPYENİ BİR MODAYDI”
Evans, “Kim bilir bazı yönlerden yepyeni bir modaydı. İnsanlar, bir yağlı boya ressamı tutmak yerine, bir yada iki dolar vererek fotoğraf çektiriyordu. Ekonomik statülerini ve iyi giyimlerini böylece sergileme imkanı buluyorlardı. O zamanlar San Francisco’da onlarca fotoğraf stüdyosu vardı” dedi.
Öteki taraftan Evans, fotoğrafların bu kadar iyi korunmasının bir sebebinin o zamanki fotoğrafçılık şekilleri sebebiyle, bir kasada sulu ortamdan kapatılmış olmaları bulunduğunu söylemiş oldu. Bunlar, deri kaplı ahşap da dahil olmak suretiyle çeşitli kaliteli malzemelerden üretilmişti.
ARADAN GEÇEN YILLARA RAĞMEN FOTOĞRAFLAR KORUNDU
Okyanusun dibindeki sert tuzlu ve yüksek basınçlı bir ortam olsa da, fotoğrafları sakınan bir öteki unsur de Atlantik sularının serinliğiydi.
Öte taraftan, talihsiz gemiyi 2. kategori bir kasırganın batırdığına inanılıyor. Ortalama 150 şahıs kurtarıldı, sadece kaptan da dahil olmak suretiyle 425 şahıs gemiyle beraber battı.