FDA, hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı belirtilen ilaca onay verdi. Bir senelik Alzheimer tedavisinin maliyetinin 26 bin 500 dolar olduğu konuşuluyor.
![ABD, Alzheimer'ı yavaşlatan Leqembi ilacını onayladı](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger/kok/2023/01/07/alzheimer_5672.jpg)
Alzheimer hastalığı, küresel çapta yaşlı nüfusun artmasıyla her geçen gün tırmanıyor.
Hastalık, bellek kaybı ve bunama (demans) şeklinde gelişiyor.
ABD Besin ve İlaç Dairesi (FDA), Alzheimer’ı yavaşlattığı görülen yeni bir ilaca daha onay verdi.
Erken aşamalarda reçete edilecek
FDA, Leqembi isminde ilacın hastalığın hafifçe yada erken aşamalarında olan hastalara reçete edileceğini bildirdi.
FDA’nın kullanım için onay verdiği ilaç, bellek ve düşünmedeki zayıflamayı yavaşlatabileceğini gösteren, türünün ilk örneği olarak gösteriliyor.
Hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor
Sadece uzmanlar, ilacın bilişsel bozulmayı geciktirmesinin bir tek birkaç ay süreceğini düşünüyor.
Washington Üniversitesi’nden nörolog Joy Snider, NBC’ye verdiği röportajda, “Bu ilaç bir tedavi değil. Hastaların kötüleşmesini engellemez, bir tek hastalığın ilerlemesini ölçülebilir şekilde yavaşlatır.” ifadelerini kullandı.
Yan tesir uyarısı
Öte taraftan uzmanlar, ilacın beyinde şişliklere yol açabileceği yada ayda iki kez infüzyon yöntemiyle tedavi ihtiyacının ortaya çıkabileceği yan etkilere dikkati çekiyor.
Bir senelik Alzheimer tedavisinin maliyeti 26 bin 500 dolar
Japon Eisai ve ABD’li ortağı Biogen adlı firmalar tarafınca üretilen Leqembi ile bir senelik Alzheimer tedavisinin, ortalama 26 bin 500 dolara mal olacağı belirtiliyor.
AA’nın haberine gore, ABD’de 6 milyon Alzheimer hastası olduğu değerlendiriliyor.
Küresel Alzheimer hastası sayısı 55 milyondan fazla
Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunduğunu ve bu sayının 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona çıkmasını tahmin ediyor.