Besin ürünlerinde enflasyonu da körükleyen fahiş fiyatlara karşı üretim alanlarını çoğaltmak için ziraat alanları genişletilmeye başlandı. Muş da bu alanda verim hedeflenen şehirlerden biri.
Şeker pancarı ekimi için tohumlar toprakla buluşuyor. Muş’un en büyük geçim kaynakları içinde yer edinen şeker pancarı ekimi için tarlaya giden çiftçiler, tohumları toprakla buluşturmaya başladı.
Şu ana kadar 50 bin dönemde pancar ekimi içi taahhüt alındı
Kentte şu ana kadar 1.100 çiftçinin 50 bin dönüm alana pancar ekimi için taahhütte bulunduğunu belirten Muş Şeker Üretim Endüstri AŞ Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, süreç içinde yeni taahhütleri almaya devam edeceklerini aktardı.
60 bin dönüm alana ekim yapılacak
Ziraatçi sayısının 1.300’e çıkmasını beklediklerini dile getiren Kızılkaya, şunları kaydetti:
“Toplamda 60 bin dönüm alanda ekim yapılacağını öngörüyoruz. Girdi maliyetlerinin artması sebebiyle çiftçilerin tarlayı ekme mevzusunda tereddütleri vardı.
Ön ödeme taban fiyatı ilk etapta ton başına 800 lira olarak açıklandı
Bu tereddütleri ortadan kaldırmak için geçen yıl duyuru edilen ve 420 lira olan ön ödeme taban fiyatını ilk etapta ton başına 800 lira olarak açıkladık, ondan sonra akaryakıttaki artış sebebiyle çiftçimizi rahatlatmak adına bunu bin liraya revize ettik. Bunun yanında kota tamamlama primi olarak çiftçimize sunduğumuz öteki bir hizmetimizle de ton başına 90 lira destek veriyoruz. Küspesini bizlere satmak isteyen vatandaşlara da 50 liralık ekleme olabilir.
Pancarın tonu 420 liradan 1.140 lira bandına ulaştı
Pancarın tonu 420 liradan 1.140 lira bandına ulaşmış durumda. Nakliye desteğimiz ve tohum gübre desteğimiz de devam ediyor.”
“Ortalama 42 bin ton şeker üretmeyi planlıyoruz”
Bu yıl 300 bin ton mahsul elde etmeyi beklediklerini ifade eden Kızılkaya, “Ortalama 42 bin ton şeker, 10 bin ton melas ve 75 bin ton küspe üretmeyi planlıyoruz. Muş ekonomisine geçen senenin 5 katı kadar bir ekonomik döngü sağlamayı hedefliyoruz. 450 milyon lira çiftçinin cebine girmiş olacak.
Muş’ta 1 milyar lirayı geçecek bir ekonomik hareket olacak
Şeker ve melas satışlarımızla birlikte Muş’ta 1 milyar lirayı geçecek bir ekonomik hareket olacak. Muş Şeker Fabrikası kentin can damarı olmaya devam ediyor. İnşallah çiftçilerimiz ekim alanlarını artırarak fabrikaya olan desteklerini yükseltirler. Çiftçimiz yeter ki ekim yapsın, biz lüzumlu olan tüm desteklerle onların yanındayız.” diye konuştu.