ensonhaber.com
Donald Trump, ABD Başkanlığı yapmış olduğu dönemde Avrupa ile yaşamış olduğu gerilimlerle konuşuluyordu.
İngiltere merkezli The Economist dergisi, Trump’ın 2024 başkanlık seçimlerinde tekrardan göreve gelme ihtimalini göz önünde bulundurarak Avrupa’nın iyi mi bir tavır takınabileceğini çözümleme etti.
Ukrayna’ya yardımları durdurabilir
“Trump kazanırsa Avrupa ne meydana getirecek?” başlıklı analizde, Trump yönetimindeki ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımları durdurabileceği açıklandı.
Bu şekilde bir ihtimalin sonucundan “Rusya’nın işgalinin kazanımlarını elinde tutmasına izin vermek anlamına geliyor.” şeklinde söz edildi.
Avrupa’da önder eksikliği var
Avrupalıların Amerikan hegemonunun yerini alacak bir liderden yoksun olduğu ifade edilirken şöyleki denildi:
Almanya, kuvvetlerini artırma sözü vermesine karşın pasifizme battı. İngiltere, Brexit sebebiyle Avrupa meselelerinden yarı kopuk durumda. Fransa, daha kuvvetli bir Avrupa’ya liderlik etmeyi arzuluyor, sadece ona itimat duyulmuyor.
Rusya’nın nükleer caydırıcılığı ve ABD’nin Avrupa’daki varlığı
Nükleer caydırıcılık kapsamında Rusya’nın ortalama 6 bin nükleer cenk başlığı olduğuna dikkat çekilerek, “İngiltere ve Fransa’nın her birinin ortalama 200-300 başlığı var.” ifadesi kullanıldı.
ABD olmadan Avrupalıların, nükleer stoklarını, doktrinlerini ve geri kalan müttefikleriyle iş birliklerini tekrardan düşünmek zorunda kalacağı aktarıldı.
Avrupa üç korkunun pençesinde
Söz mevzusu yazının devamında şunlara yer verildi:
Biden, Amerikan gücünün Avrupalıları birleştirebileceğini kanıtladığı benzer biçimde, Trump da onları bölme enerjisini izah edebilir.
Avrupa hükümetleri üç korkunun pençesinde: Rusya’nın saldırısı, Çin’in ekonomik iç temizliği ve ABD’nın terk etmesi. Fransa, üçüne de net bir cevap sunuyor: Avrupa’nın stratejik özerkliği.
Macron: İstikrarımızı Amerikalıların tercihlerine bırakamayız
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, bu konudaki “Amerikan yönetimi hep aynı mı olacak? Kimse bunu söylemesi imkansız. Kolektif güvenliğimizi ve istikrarımızı Amerikan seçmenlerinin tercihlerine bırakamayız.” sözleri hatırlatıldı.
“Kendimizi askeri ve ekonomik olarak savunabilmeliyiz”
Macron, Avrupalıların kendilerini bir tek askeri olarak değil, bununla birlikte ekonomik olarak da savunabilmeleri icap ettiğini düşünüyor.
Öteki taraftan, Macron’un stratejik özerklik çağrısının Avrupa’nın ABD ile bağlarını koparma girişimi olarak görüldüğü de ifade edildi.