ABD’de meydana getirilen The Sister Study adlı çalışmada, kalıcı saç düzleştirme işleminin yılda bir kez bile yapılsa rahim zarı kanserine niçin bulunduğunu ortaya koydu.
Amerikan Sıhhat Enstitüsü (NIH) bünyesindeki Ulusal Kanser Enstitüsü, ‘The Sister Study’ adlı çalışmasının son gösterilen etabında, kalıcı saç düzleştirme işleminin hanım kanserlerindeki tesirini ortaya koydu.
Dünyada ilk kez, kalıcı saç düzleştirme işlemlerinin hanım kanserleri üstündeki tesirini ortaya çıkardığı kaydedildi.
Brezilya ve Amerikan fönü ile keratin düzleştirme benzer biçimde kalıcı düzleştirme işlemini yılda 4’den fazla yaptıran hanımlarda, rahim zarı kanseri riski iki katına çıkmış olduğu ortaya kondu.
DHA’nın haberine gore; 34 binden fazla kadının 11 yıl süresince takip edilerek gerçekleştirildiği bu mühim emek vermeyi, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Taylan Şenol değerlendirdi.
Östrojen hormon dengesini bozuyor
Şenol, kalıcı düzleştiricilerde bulunan paraben, bisfenol A, çeşitli metaller ve formaldehit benzer biçimde endokrin bozucu kimyasal maddelerin östrojen hormonu dengesini bozduğunu ve östrojene bağlı gelişen hanım kanserlerini tetiklediğini söylemiş oldu.
1 kez bile yaptırılsa, kanser riski artıyor
İşlem yapılırken yüksek ısı ile maşa yapılmasının da bu maddelerin kafa derisinden emilimini kolaylaştırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Şenol, çalışmaya gore bu işlemi yaptıran her 42 hanımdan birinde, rahim zarı kanserine rastlandığını kaydetti.
Araştırmaya gore yılda bir kez bile bu işlemi yaptıran hanımlarda, rahim zarı kanseri gelişme riski artıyor.
“Yılda 4’ten daha çok bu işlemi yaptıran hanımefendiler ciddi risk altındalar”
25 senelik Kuaför Alper Damdelen ise, yeni nesil kalıcı saç düzleştiricilerde ‘formaldehitin’ yer almadığını, hanımefendilerin bilhassa daha ucuza, kendi kendilerine evde yapmak suretiyle internetten kolayca satın almış olduğu bazı ürünlerin çekince saçtığını altını çizdi.
Doç. Dr. Şenol bu emek verme sonuçlarının, oldukça büyük bir örneklem ile oldukça uzun bir süreye yayılması sebebiyle oldukça mühim bulunduğunu belirterek, “Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacılarının yapmış olduğu oldukça mühim, oldukça büyük bir emek verme. 34 bin kadının 11 yıl süresince takip edilmiş olduğu bu araştırmaya gore, bilhassa kalıcı saç düzleştiricilerin kullanımı, içinde parafenilendiamin (PPD), paraben, formaldehit ve östrojen salgılanmasına yol açan maddeler içeren düzleştiricilerin, rahim zarı kanserini ciddi şekilde artırdığı ortaya çıktı. Yılda 4’ten daha çok bu işlemi yaptıran hanımefendiler ciddi risk altındalar. Saç düzleştirme esnasında kullanılan o sıcak maşa, kafa derisinin ısınmasına sebep olarak buradaki kan akımını artırıyor ve bu da kanserojen maddelerin vücut tarafınca emiliminin daha çok olmasına niçin oluyor.” dedi.
Kalıcı saç boyaları, yumurtalık kanseri riskini artırıyor
Aynı araştırma ekibinin, ‘The Sister Study’ emek vermesi kapsamında geçtiğimiz yıl da kalıcı saç boyasının yumurtalık kanseri riskini artırdığına dair sonuçlar elde ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Şenol, “Bu maddelerin hanım doğum organlarının değişik bölgelerinde de kanserojen tesiri ek olarak araştırılmış. Aynı ekip bir yıl ilkin de yumurtalık kanseri ile ilgili bu şekilde bir emek verme yürütmüş ve o çalışmada da aynı örneklem grubu değerlendirilmişti. Buna gore saç boyası ve ağartıcılar, yumurtalık kanseri riskini daha oldukça artırırken, kalıcı saç düzleştiricilerin ise rahim zarı kanserini ciddi şekilde artırdığı kaydedilmiş. Çalışmaya gore 42 hanımdan bir tanesinde, rahim zarı kanseri tespit edilmiş. Bu, oldukça yüksek bir oran. Kuaföre giden 42 kadının her birinin rahim zarı kanseri riski devasa yükseklikte demek bu. Yılda bir kez bile yaptırsa, risk gene yükseliyor.” şeklinde konuştu.
“Daha oldukça hormon bağımlı kanserlerde etkili benzer biçimde görünüyorlar”
Çeşitli kimyasalların vücuttaki östrojen dengesini bozmuş olduğu için, östrojene duyarlı kanserleri de tetiklediğine değinen Doç. Dr. Şenol, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bu kimyasalların kansere iyi mi niçin bulunduğunu net olarak bilmiyoruz. Fakat daha oldukça hormon bağımlı kanserlerde etkili benzer biçimde görünüyorlar. Hormona bağımlı kanserler ne demek, mesela meme kanseri, rahim zarı doğrusu endometrium kanseri ve yumurtalık kanseri bunlar içinde yer ediniyor. Doğrusu bu kanserlerde hormonların tesiri söz mevzusu. O nedenle bu kimyasallar, östrojen dediğimiz kadınlık hormonunun artmasına niçin olarak vücut içinde bir östrojen dengesizliğine sebep oluyor.
Bu östrojen dengesizliği de seneler içinde bu kanserlerin artışına yol açıyor. Kaldı ki bu çalışmada rahim zarı kanserinin her iki tipine de bakılmış. Hormona duyarlı olan tip 1 dediğimiz östrojene bağlı gelişen rahim zarı kanserinin daha çok arttığı tespit edilirken, östrojenle oldukça ilgisi olmayan tip 2 rahim zarı kanserinde aynı artış gözlenmemiş.
Bir de rahim ağzı kanseri var. Bu çalışmada rahim ağzı kanseri ile bu maddeler içinde bir ilişki değerlendirilmemiş. Aslına bakarsan rahim ağzı kanseri de bizim bildiğimiz kadarıyla hormona duyarlı bir kanser değil.”
“Ucuz diye internette satılanların çoğunda formaldehit var”
Kuaför Alper Damdelen ise kalıcı saç düzleştirme işleminin Türkiye’de 10-15 senedir yapıldığını anlatarak şu detayları verdi:
“Kalıcı düzleştirme, hanımefendilerin yaşamını kolaylaştırmak, saçlarını daha uzun süre düz bir hale getirmek için kullandığımız bir teknik. Brezilya ve Amerikan fönü kalıcı düzleştirme, keratin botoks düzleştirme benzer biçimde birçok adı var. Keratin düzleştirme olarak malum ilk versiyonu, ortalama 15 senedir Türkiye’de vardı. Son 5-6 yıla kadar bu uygulama oldukça yaygın bir halde kullanıldı. Fakat son 5-6 senedir keratin değil, ‘botoks düzleştirme’ dediğimiz ve formaldehitten arındırılmış ürünlerle meydana getirilen, daha zararsız bir versiyonunu, daha oldukça tercih ediyoruz. Maalesef yanında bazı hanımefendiler, internette ya da daha ucuz olduğundan bazı satıcılardan, bundan önceki versiyonu olan, formaldehit ya da zararı olan kimyasallar içeren ürünleri alabiliyorlar. Daha ucuz olduğundan, kendi evlerinde rahat uygulayabildikleri için tercih ediyorlar. Fakat biz bunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bu işlemi yaparken ilkin saçları hususi şampuanıyla tüm kalıntılardan arındırıyoruz. Keratin botoks diye adlandırdığımız saç gençleştirme dediğimiz ürünü, saçlara sürüyoruz. 20-25 dakika kadar beklettikten sonrasında, saçlara düzgünce bir fön çekiyoruz. Arkasından da pres dediğimiz düzleştirici ile fönün üstünden sıcak düzleştirme işlemi gerçekleştiriyoruz. Bu yoğun ısı ile beraber saçlarda daha uzun soluklu, kalıcı düzlük elde ediliyor.”
“Her sabah fön çekmemek için yaptırdım”
Kalıcı düzleştirme işlemini ilk kez 2 yıl ilkin yaptırdığını özetleyen 24 yaşındaki Aynur Hürmüz, “Birkaç kez yaptırdım, güzel oluyor ve saçlarıma parlaklık veriyor. O yüzden tercih ettim. Her gün fön çekmeme de gerek kalmıyordu. Fakat sağlığa zararı olan bulunduğunu bilmiyordum.” dedi.
Seda Solak ise “Bugün yaptırdım. Her sabah uğraşmamak için açıkçası daha rahat bir kullanımı var. Her gün fön kullanmama gerek kalmıyor. İki-üç senedir yaptırıyordum. Ziyanı bulunduğunu kesinlikle bilmiyordum.” diye konuştu.