Amerikalı araştırmacılar uzun ömürlü diyetin sırrını buldu! Daha uzun yaşamak yenmesi ihtiyaç duyulan gıdaları araştıran grup, daha uzun ve daha sıhhatli bir yaşam için en iyi gıdaları sıraladı…
![Araştırmalara göre daha uzun yaşamak için yemeniz gereken 15 yiyecek](https://icdn.ensonhaber.com/crop/250x141-85/resimler/diger//kok/2022/08/21/arastirmalara-gore-daha-uzun-yasamak-icin-yemeniz-gereken-15-yiyecek_1207.jpg)
Yiyeceklerin sıhhat üstünde oldukca büyük tesirleri vardır ve dengeli bir rejim daha uzun yaşamanızı sağlayabilir. Peki, tam olarak hangi yiyecekleri yemelisiniz?
Cenup Carolina Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, daha uzun ve daha sıhhatli bir yaşam için en iyi rejimi bulmak amacıyla senelerdir yürütülen 100’den fazla beslenme çalışmasını çözümleme ettiler. Bulgular, hakemli bilimsel mecmua olan Cell dergisinde gösterildi.
Baklagiller, kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler bu mucize diyetin merkezinde içeriyor. Ek olarak araştırmacılar, bitter çikolatayı diyetin oldukca mühim bir parçası olarak görüyorlar.
Diyetin yüzde 55’ini rafine edilmemiş karbonhidratlar, yüzde 30’unu bitkisel yağlar ve yüzde 15ini bitkisel proteinler oluşturuyor.
Hastalıkları önlüyor
Belirli yiyeceklerden, bilhassa kırmızı et ve şarküteri etleri benzer biçimde işlenmiş ürünlerden tamamen kaçınılması gerekiyor. Şeker ve beyaz ekmek benzer biçimde rafine tahıllar rejimden çıkarılırken, beyaz et ve balıklar ara sıra tüketilmelidir.
Araştırmacılara gore, yaşlanmayı geciktirmeye ek olarak bu rejim diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları ve nörodejeneratif hastalıklar da dahil olmak suretiyle yaşa bağlı hastalıkların gelişme riskini azaltabilir.
Aralıklı oruç öneriliyor
Araştırmacılar, belirli yiyeceklerin ötesinde günlük olarak aralıklı oruç tutmayı yada tüm öğünleri 11 ila 12 saatlik bir süre diliminde yemeyi tavsiye ediyor. Ek olarak hastalık riski yüksek olan kişilere her üç ila dört ayda bir beş gün oruç tutmalarını tavsiye ediyorlar.
Çalışmanın baş yazarı Valter Longo bu beslenme düzenini, “Bu rejim, yalnızca zayıflamaya yönelik bir rejim değildir. Bu rejimi benimsemek, hastalıklardan kaçınmaya ve yaşlılığa kadar sağlığı korumaya da destek olacaktır.” şeklinde yorumluyor.
Daha uzun yaşamak için yemeniz ihtiyaç duyulan 15 yiyecek
Araştırmacıların belirttiği rejimi özetlemek gerekirse bolca bakliyat, kepekli tahıllar ve sebzeler, birazcık balık ve tavuk, kırmızı et yada şarküteri yok, iyi düzeyde kuruyemişler ve sıhhatli yağlar ve bitter çikolata.
İşte daha uzun yaşamak için yemeniz ihtiyaç duyulan 15 yiyecek.
Avokado
Avokado kalbe iyi gelir, naturel irin önleyici ve potansiyel olarak kanser önleyici tesirleri vardır. Avokado, sıhhat içni mucize bir gıda olarak adlandırılır. İyi yağlar ve lif bakımından zengindir, bununla beraber fena kolesterol ile savaşmaya destek sunar ve muhteşem bir iştah kesicidir.
Mercimek
Naturel protein ve demir deposu olan mercimek, hücresel yaşlanmadan görevli özgür radikallere karşı etkili bir halde savaşan antioksidanlar açısından zengindir. Ek olarak nörodejeneratif ve kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra kolon kanseri de dahil olmak suretiyle belirli kanserleri önlerler.
Bitter çikolata
Bitter çikolata, özgür radikallere ve dolayısıyla hücre yaşlanmasına karşı savaşan antioksidanlar olan polifenoller açısından zengindir. Ek olarak oksidatif stresi azaltır ve kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Magnezyum içinde ne olduğu yardımıyla bitter çikolata bununla beraber depresyon önleyici bir besindir.
Nohut
Mercimek benzer biçimde nohut da diyabetin daha iyi kontrolü ve kalp ve damar hastalıkları riskinin azalması benzer biçimde pek oldukca faydası olan baklagil ailesine aittir. Nohut bununla beraber muhteşem bir lif, bilhassa de kabızlığı önleme kabiliyetine haiz çözünmeyen lif deposudur.
Chia tohumu
Omega 3 açısından varlıklı olan chia tohumları zihinsel sorunlara karşı savaşır. Tüketimi diyabet, yüksek kolesterol ve hipertansiyon benzer biçimde kalp ve damar hastalıklarıyla mücadelede etkili olarak kabul edilir. Ek olarak iyi oranda bitkisel protein sağlarlar.
Hindistan cevizi
Hindistan cevizi hem diyabet hastaları hem de kolesterolü olanlar için uygun bir meyvedir. Düşük glisemik indeksi yardımıyla kan şekeri dalgalanmalarını önler. Ve doymuş yağ asitleri kolesterol seviyelerini düşürür. Ek olarak kolon kanseri benzer biçimde bazı kanserlere karşı da koruma sağlar.
Zeytinyağı
Akdeniz rejiminin yıldızı olan zeytinyağının sağlığa birçok faydası vardır ve bilhassa daha uzun yaşamanıza destek olabilir. Hücresel yaşlanmaya karşı savaşan, fena kolesterolle savaşan, kalbi sakınan antioksidanlar açısından zengindir. Zeytinyağı, sıhhat için en iyi yağlardan biridir.
Meyve ve sebzeler
Sıhhatli olmak için her gün meyve ve sebze yiyecek önemlidir. İdeal olan her gün iki porsiyon meyve ve üç porsiyon sebze yemektir. Vitaminler, antioksidanlar ve liflerle dolu oaln meyve ve sebzeler uzun yaşam için gerçek bir yardımcıdır.
Kuruyemiş
Her gün bir avuç kuruyemiş yiyecek, yaşam beklentisini uzatacaktır. Kuruyemiş tüketimi kaliteli protein almanın yanı sıra sıhhatli yağlar da sağlar ve bilhassa kalp ve damar hastalıklarını önler.
Esmer pirinç
Esmer pirinç, rafine edilmiş beyaz pirinçten oldukca daha besleyicidir. Bağırsak geçişini kolaylaştırır ve kabızlıkla savaşır, kalp hastalıklarıyla savaşmaya destek sunar ve hatta diyabet riskini azaltır.
Kuru fasulye
Mercimek ve nohut benzer biçimde kuru fasulye lif, demir ve protein açısından zengindir. Ek olarak bağışıklık sistemi hücrelerini, kırmızı kan hücrelerini ve beyaz kan hücrelerini çevreleyen zarı sakınan mühim bir antioksidan olan E vitamini ile doludurlar.
Soğan
Soğanlar flavonoidler açısından zengindir. Kalp ve damar sistemini sakınan mühim bir madde olan quercetin deposudur. Ek olarak kurkumin ihtiva ederler. Kırmızı ve sarı soğan, beyaz soğandan daha çok antioksidan ihtiva eder. Antioksidanlar çoğunlukla soğanın dış katmanlarında bulunur, bu yüzden soyarken yalnızca ilk katmanı çıakrın.
Çay
Çay yapraklarının kuru maddesinin üçte biri flavonoidlerden oluşur. Bir tek orman meyveleri flavonoidler açısından çaydan daha zengindir. Bir fincan çay ortalama 200 mg flavonoid ihtiva eder. Çaydaki ana flavonoidler kateşinlerdir. Tertipli çay tüketimi, bilhassa kalp ve damar hastalıkları ve bilişsel gerileme riskinde azalma sağlar.
Domates
Domatesin kabuğunun yüzde 98 flavonoid, bilhassa qercetin ve kaempferol ihtiva eder. Ek olarak doamtesin ihtiva ettiği bir öteki antioksidan olan likopen olağanüstü bir gıda maddesi olarak görülür. Hücre yaşlanmasını yavaşlatması ve bilhassa tümör hücrelerini öldürmesiyle bilinir. Antioksidan seviyeleri daha yüksek olan organik domatesleri tercih edin.
Elma
Elmalar flavonoidler açısından varlıklı besinler arasındadır. Prosiyanidinler, kateşin, epikateşin ve bilhassa antikanser antioksidanlar ihtiva ederler. Laboratuvar emek harcamaları, günde bir elma tüketiminin meme, kolorektal ve akciğer kanserlerini önleyici tesiri olacağını göstermektedir. Elmanın kabuğu, daha çok antioksidan güce haiz olduğundan, elmaları iyice duruladıktan sonrasında kabuğuyla beraber yiyin.