Türkiye, son bir haftadır hem ABD hem de Rusya ile müdafa sanayii alanındaki gereksinimler için görüşüyor. Bu yüzden iki taraftan da neredeyse doğrulanmamış çeşitli açıklamaların yapıldığını görüyoruz. Peki gerçekte neler oluyor? Türkiye S-400 alacak mı?
Türkiye S-400 sistemlerini kendi üretmek istiyor!
Türkiye, müdafa sanayii alanında yapmış olduğu uzun soluklu yatırımların sonucunu almaya başladı. Bilhassa kara, deniz ve hava araçları başta olmak suretiyle birçok yeni motor ve eleştiri sistem teknolojilerini kendi üretebilir hale geldi.
Fakat hala tam anlamıyla kendi kendine yetebilen bir ülke değil. Zira askeri güç arttıkça ordunun gereksinimleri da doğru orantıda artıyor. Bu yüzden Türkiye S-400 hava müdafa sistemi için Rusya ile, F-16 blok 70 güncellemesi ve yeni filo alımı için de ABD ile temas halinde.
Önceki dönemde meydana getirilen açıklamalardan da bildiğimiz kadarıyla Müdafa Sanayii Başkanlığı dışarıdan alınacak eleştiri öneme haiz sistemleri birlikte geliştirme ve teknoloji transferi seçenekleri olmadığı sürece tercih etmiyor.
Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev ise geçtiğimiz gün Rus basınına yapmış olduğu açıklamada Türkiye’nin ikinci parti S-400 sistemleri için anlaştığını duyurdu. Fakat Müdafa Sanayi Başkanlığı neredeyse anlaşmada ilerleme sağlanmadığını ve yalnız bazı parçaların Türkiye’de üretilmesi, doğrusu teknoloji transferi ve ortak üretim sözünün yerine getirilmesi durumunda alımın gerçekleşeceğini söylemiş oldu.
Organik Şugayev’in Rus basınına yapmış olduğu bu açıklama tüm dünyada ses getirdi. Bilhassa de Türkiye’ye halihazırda cephe almış olan ve F-35 ile F-16 satışına, hatta modernizasyonuna bile hayır oyu veren senatörlerin ekmeğine bal sürmüş oldu.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price bugün yapmış olduğu açıklamada şunları söylemiş oldu:
Vardığımız nokta şu ki Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yırtıcı ve haksız harbinde tüm ülkelerin Rusya’nın müdafa sanayi ile tecim yapmaması sürekli olduğundan fazlaca daha fazlaca dirimsel bir önem taşıyor.
Bu açıklamanın derhal arkasından ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez’de şunları söylemiş oldu:
Türkiye’nin Rusya lideri Vladimir Putin benzer şekilde bir harp suçlusuyla her türlü askeri işbirliğini tamamen reddederek NATO’ya ve bölge barışına bağlılığını göstermesi gerekiyor.
Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı dikkatsizlik etmeyin!